Waarom voorlezen kinderboeken belangrijk is

Carola Siksma-Ruiters oktober 12th, 2017

voorlezen kinderboekenWist je dat kinderen de belangrijkste hersenontwikkeling doormaken tot het vierde jaar? Dan worden alle verbindingen in de hersenen aangelegd voor zicht, gehoor, taal en andere functies zoals geheugen en begrip. Daarom is praten met je kind heel belangrijk en voorlezen van verhaaltjes ook!

Uit onderzoek blijkt dat kinderen van ouders met lagere inkomens gemiddeld 616 woorden per uur horen, vergeleken met 2153 woorden van kinderen van hoogopgeleide ouders. Als deze kinderen naar school gaan is dat verschil opgelopen tot 30 miljoen woorden. Niet zo gek dat kinderen waarmee weinig gepraat en voorgelezen wordt een enorme taalachterstand hebben... Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die een paar keer per week worden voorgelezen een half jaar voorsprong hebben op andere kinderen. Wordt je kind iedere dag voorgelezen dan is deze voorsprong zelfs een jaar!

Met voorlezen geef je je kind een voorsprong

Veel samen praten is dus reuze belangrijk net zoals voorlezen. Daarmee ontwikkelt je kind meer taalvaardigheid, zelfvertrouwen, het prikkelt de nieuwsgierigheid en je kind leert zich te concentreren. Dat is prettig voor straks in de schoolbanken! Maar er speelt nog iets anders. Een verhaaltje kan spannend, humoristisch of ontroerend zijn, daar komen gevoelens bij kijken. Je kind leert zich daardoor in te leven in een andere situatie maar leert ook om te gaan met het vrijkomen van gevoelens, ofwel je stimuleert de sociaal-emotionele ontwikkeling. Je kind zal zich daarmee straks beter kunnen wapenen tegen stress.

Sterke band met je kind

Hoe druk je ook bent, even tijd vrijmaken om bewust iets aan je kind voor te lezen zorgt ervoor dat je zelf onthaast en een veel betere band met je kind krijgt. Vooral bij vaders zorgt een leesmoment voor een sterke band.

10 Tips om samen verhaaltjes te lezen

Sommige kindjes vinden het heerlijk om op schoot te worden genomen en door papa, mama, opa of oma voorgelezen te worden. Maar er zijn ook kindjes die niet zoveel geduld hebben. Met deze tips en tricks wordt lezen een feestje:

1.  Probeer elke dag iets aan je kind voor te lezen. Dat kan op elk moment van de dag. Neem je baby of peuter lekker op schoot, pak er een prentenboekje bij en wijs plaatjes aan. Vertel daarbij wat je ziet of verzin er een leuk verhaaltje bij.

2.  Lees in ieder geval altijd een stukje samen met je kind voor het slapen gaan, hoe moe je ook bent. Dit geeft je kind structuur, brengt rust en je geeft daarmee aan dat het tijdstip is gekomen om te gaan slapen.

3.  Installeer je lekker ontspannen op de bank, grote stoel of op het bed. Neem je kind op schoot of laat deze naast je zitten, lekker knus met je arm erom heen.

4.  Zet afleidende apparaten zoals televisie, laptop, iPad uit. Dat geldt ook voor je mobiele telefoon!

5.  Neem de tijd. Hoe kleiner je kindje, hoe korter de spanningsboog. Als je kindje zijn oogjes wegdraait, stop dan even met lezen.

6.  Er zijn enorm veel leuke prentenboekjes! Benoem en wijs aan wat je ziet: welk dier, gebouw of voorwerp zie je? Maak geluidjes of fantaseer er wat bij.

7.  Laat je kind reageren op alles wat je voorleest, oogcontact is daarbij belangrijk. Stel vragen aan je kind om reacties uit te lokken. Probeert je kind wat te zeggen, speel daar dan op in. Zo hou je samen een 'gesprekje'. Een liedjesboek met plaatjes is ook geweldig. Het voordeel van liedjes is dat de melodie en de woorden blijven hangen, je kind zal zich dat steeds beter gaan herinneren.

8.  Is je kind heel druk geweest? Dan is een voorleesmomentje prima om weer even rustig te worden. Ook een kind dat ziek of hangerig is wil graag worden voorgelezen.

9.  Herhaling is belangrijk. Probeer het boekje een paar keer voor te lezen, dat is goed voor de herkenbaarheid en het vertrouwen. Op een bepaald moment zul je zien dat je kind een paar favoriete boekjes heeft.

10.  Tot slot: richt een plankje in de boekenkast van de huiskamer in voor alle kinderboekjes zodat je kind deze straks zelf kan pakken om te kijken en te lezen. Hoe mooi is dat?

Tip:

Om het lezen te bevorderen is er BoekStart. Na de geboorte krijg je een bon voor een gratis BoekStartkoffertje. Daarin zit een stoffen babyboekje en een liedjesboekje met cd of een hardkartonnen boekje voor als je kindje iets ouder is.

Bekijk nieuwste babyboeken en kinderboeken