Ontwikkeling kind één jaar

Carola Siksma-Ruiters oktober 12th, 2017

ontwikkeling peuter kind 1 jaarDe ontwikkeling van je eenjarige kind gaat gepaard met kruipen en lopen en daarmee wordt de wereld van je kind ineens een stuk groter! Stel je eens voor: dit wordt dé grote ontdekkingsreis in huis. Deuren en laden van kasten gaan open, lage meubelen en de trap blijken een leuk klimrek, in gaatjes van muren kun je leuk peuteren. Dat betekent dat je je huis kritisch onder de loep moet nemen en veilig moet maken.

Je baby is nu geen baby meer, maar een echte dreumes. Jouw kind wil niet meer alleen maar op je schoot zitten, maar verkennen. Misschien kan je kind nu alleen staan en zelfs een paar pasjes los lopen. Al vrij vlot daarna lukt het om te hurken, te gaan staan, de trap op te kruipen en te lopen, al gaat dat nog niet helemaal vloeiend. Een stapje verder zul je zien dat je kind ook iets kan oprapen zonder te vallen. Er zijn kinderen die, als ze eenmaal kunnen lopen, snel bij je weg willen lopen. Als dit te erg wordt, kun je overwegen een tuigje om te doen bij een wandeling buiten.

Wat kun je doen om de ontwikkeling te stimuleren:
Een loopwagen of duwkar is geweldig om je kind te stimuleren op te staan en te lopen. Dat je in de bak nog spulletjes kunt (ver)stoppen is natuurlijk helemaal leuk. Geef je kind een stevig laag stoeltje waarop hij kan leren zitten en weer opstaan, dat is gelijk een goede oefening voor het strekken en buigen van de beentjes. Met lichaamsoefeningen zal je kind steeds beter gaan bewegen, zing bijvoorbeeld liedjes waarbij je moet bewegen zoals: 'hoofd, schouders, knie en teen en 'in de maneschijn' of 'Jan huigen in de ton'. Kinderen van deze leeftijd zijn gek op ritme, muziek en dansen.
Neem voor de grote verkenningstocht veiligheidsmaatregelen met het plaatsen van een traphekje, veiligheidssluitingen etc.

Twee jaar: hardlopen met remproblemen

Kinderen van 2 jaar kunnen snel rennen maar hebben nog geen gevoel om af te remmen en ook een hoek omgaan kost enige moeite. Dit zal de komende maanden allemaal goed komen. Een half jaar later lukt het je kind om met beide voeten omhoog te springen en te landen. Ook op de tenen lopen gaat je kind goed af. Hinkelen op één been is iets dat kinderen rond de 3 jaar pas kunnen.

Wat kun je aanbieden:
Op een loopfietsje kan je kind zitten, zich met de voeten afzetten, zijn evenwicht bewaren en vaart maken. Ideaal speelgoed voor deze fase!

Ontwikkeling karakter peuter

Als ouder denk je al vroeg te weten hoe je baby's karakter is, totdat je kind ongeveer anderhalf jaar tot twee jaar oud is... Dan merk je eigenlijk pas goed hoe het karakter van je kind in elkaar steekt. Dit heet peuterpuberteit!

Meer over peuterspeelgoed >>
Meer over peuterpuberteit >>