Ontwikkeling baby 6 tot 12 maanden

Carola Siksma-Ruiters oktober 12th, 2017

baby ontwikkeling leren zittenMet 24 weken zijn de spieren van je baby al een stuk sterker. Je kind kan liggend op zijn buik zijn bovenlichaam oprichten en hij zal zijn armpjes uitstrekken als hij wil worden opgetild.

In deze fase ligt je baby op zijn rug graag met zijn voetjes te spelen en brengt ook zijn teentjes naar de mond! Het lukt je kindje ook al om te rollen van buik naar rug en omgekeerd. De meeste baby's kunnen tussen de 6 en 9 maanden los zitten zonder hulp. Als je de armpjes vasthoudt, springt je baby graag op en neer.

Wat kun je doen:
Stimuleer de motoriek met spierverstevigende spelletjes zoals paardje rijden op je schoot, vliegtuigje spelen op de buik met armpjes en beentjes los van de grond en probeer je kindje te laten reiken naar speeltjes die jij vasthoudt.
Blijf je kindje 'voeden' met taal door veel te praten in kleine zinnetjes, natuurlijk het liefst met oogcontact, dan kan je kind jouw mondbewegingen goed zien. Je kindje gaat voorzichtig zijn eerste woordjes zeggen zoals 'dada', 'gaga' en natuurlijk 'mama'!

baby ontwikkeling kruipenBaby 9 tot 12 maanden: optrekken, kruipen, eerste stapjes

De ontwikkeling van je baby gaat verder; nu gaat je baby zich optrekken aan de spijlen van zijn bedje, box en salontafel! Ook zal je baby in deze fase beginnen met kruipen en naarmate je baby ouder wordt, gaat dit steeds sneller. Weer wat later lukt het je kind om rond de tafel te lopen. Ook omdraaien gaat een stuk soepeler: vanuit zithouding kan je baby zich omdraaien zonder om te vallen. Is je kindje ongeveer één jaar dan kan hij aan één handje meelopen, en niet veel later is het zover: dan zet je kindje zijn eerste stapjes!

Vanaf negen maanden wordt ook de fijne motoriek belangrijk: kijk maar wanneer je baby een kruimeltje kan pakken!

Wat kun je doen:
Help je baby met optrekken en staan en prijs hem de hemel in als het lukt! Laat je baby naar je toe kruipen door een gekleurd speeltje aan te bieden of laat je baby achter een bal met belletje of wegrijdend speeltje of trekdier aankruipen. Ook een leuke oefening: strek je baby ontwikkeling eerste stapjes lopenarmen uit zodat je kindje zichzelf aan je vingers kan optrekken en maak een mini wandelingetje.

Als je kindje zijn eerste stapjes zet, hoef je nog niet direct schoentjes te kopen, leren slofjes zijn wel handig bij de eerste pasjes!

Meer over het aanbieden van het juiste speelgoed per ontwikkelingsfase >>
Meer over ontwikkeling kind een jaar>>