Ontwikkeling baby 1 tot 6 maanden

Carola Siksma-Ruiters oktober 12th, 2017

ontwikkeling baby pratenVanaf de geboorte ontwikkelt je baby zich in een sneltreinvaart! Dit gebeurt altijd in een vaste volgorde, maar wel in je baby's eigen tempo. De motorische ontwikkeling gaat altijd van boven naar beneden en van binnen naar buiten. Dus als eerste ontwikkelt zich het babyhoofdje, daarna de romp en als de hoofd- en rompbalans in orde zijn (je baby kan dan zijn hoofdje oprichten en zijn lijfje stil houden) ontwikkelen de armpjes zich en als laatste volgen de beentjes!

Ontwikkeling pasgeboren baby

Al vanaf dag één kun je met een baby communiceren. Je kindje luistert naar wat je zegt en kijkt naar je. Steek je je tong naar je baby uit dan doet hij je misschien wel na! Een paar dagen later maakt je baby geluidjes en kijkt je intensief aan. Weer een paar dagen beweegt hij zijn ogen als hij een geluidje hoort. Bij twee weken oud zal je baby jou echt herkennen. Rond de drie weken maakt je baby echte brabbelgeluidjes en als je met je baby praat zal hij ook zijn mondje bewegen. Motorisch gezien kan je baby nog niet zoveel, je baby draait zijn hoofdje steeds naar de zelfde kant.

Wat kun je doen om de ontwikkeling te stimuleren:
Als je baby wakker is: praat en lach met je baby, maak 'ja-knik' bewegingen met je hoofd, houd je baby lekker dicht bij je, maak wiegbewegingen. Je baby kan scherp zien tot 20 tot 25 cm, dus beweeg je handen of een speeltje binnen dit zichtveld. Je kunt je baby leren een andere houding aan te nemen door de beentjes voorzichtig te buigen en te strekken en hem af en toe onder jouw toezicht op de buik te leggen.

Ontwikkeling baby van vier weken oud

ontwikkeling baby napratenZo rond de vier weken begrijpt je baby helemaal dat je met hem of haar wilt communiceren. Je baby vindt jouw gezicht prachtig speelgoed en probeert terug te praten, dat zie je omdat je baby zijn mondje opent en sluit. Ook je gedrag is van invloed; praat of zing je rustig dan zal je baby hier ook rustig van worden. Bij lawaai of andere harde geluiden zal je kindje schrikken en onrustig reageren.

Wat kun je doen:
Je baby vindt het heerlijk om je kinderliedjes te horen zingen, je te horen en zien lachen. Ook ritmische bewegingen zoals dansen en wiegen vindt je kindje prettig! Leg je kindje af en toe op de buik, zo kan hij oefenen met zijn hoofdje rechtop houden. Tip: geef je baby in deze fase iets om naar te kijken zoals een mobiel of een kleurrijk speeltje.

Zes weken oud: kijken en brabbelen

Met zes weken lukt het je baby om te lachen en zijn hoofdje te bewegen als er tegen hem gepraat wordt. Hij kan ook al kleine brabbelgeluidjes maken. Rond de acht weken zul je zien dat je baby echt belangstelling krijgt voor wat er om hem heen gebeurt; hij kan zich goed focussen op bepaalde dingen die hij ziet! Ook lukt het je kind om zijn hoofdje op te richten.

Wat kun je doen:
Probeer oogcontact te maken en vast te houden als je tegen je baby praat. Het is verstandig om in je baby in deze fase interessante kijk- en luisterspeelgoed aan te bieden, zoals een mobiel met een muziekje of een babyspiegel, denk ook aan speeltjes die je aan het bedje, box of kinderwagen kunt bevestigen.

Baby 3 tot 6 maanden oud: hoofd oprichten en leren zitten

ontwikkeling baby voetjes en handjes bekijkenAls je kindje ongeveer drie maanden oud is, lukt het om zijn hoofdje op te richten, goed te luisteren en gericht te kijken. Je baby ontdekt zijn eigen lichaam en zal zijn handjes en vingertjes nauwkeurig bekijken. Een sprongetje later kan je baby speeltjes pakken en naar zijn mondje brengen. Tijd voor een rammelaar en babygym! Als je tegen je baby praat zal deze lachen en brabbelen, maar ook kraaien van plezier! Is je kind ongeveer 4 maanden dan wil hij graag rechtop zitten, al kan dat alleen met hulp, want het hoofdje zakt nog weg. De bewegingen van het hoofdje zijn nog wat onstabiel.

Wat kun je doen:
Praat, zing, dans en prijs je kind voor wat hij doet en dit mag best een beetje uitbundig! Als je kinderliedjes zingt, kun je daar gebaren bij maken, dat vindt je kind prachtig! Of speel kiekeboe spelletjes, doe kleine oefeningetjes met baby's armen en beentjes of kriebel je kindje. Je baby is nu toe aan een aantal zachte speeltjes van verschillende materialen om te pakken en vast te houden. Het is goed om je kindje af en toe op zijn buik te leggen om nek- en schouderspieren sterker te maken. Rechtop wiegen is een goede oefening voor je baby om te leren zijn hoofdje rechtop te houden.

Meer over aanbieden van het juiste speelgoed per ontwikkelingsfase >>
Meer over baby ontwikkeling 6 tot 12 maanden>>