Huilbaby behandelen

Carola Siksma-Ruiters oktober 12th, 2017

huilbaby swaddler ergobabyOorzaken overmatig huilen

Heb je een baby die overmatig huilt, dan kun je samen met de arts proberen te ontdekken wat de oorzaak van dit huilgedrag is. Baby's die vaak of abnormaal veel huilen zijn vaak heel gevoelig voor prikkels, denk aan licht, geluid en te veel oppakken. Deze baby's hebben met hun onrijpe zenuwstelsel moeite met het verwerken van alle prikkels en zijn onrustig. Je herkent deze baby's omdat ze heel actief en beweeglijk zijn. Daarnaast schrikken ze vaak en zijn ze snel van slag.

Het kan ook zijn dat het darmstelsel moet wennen aan de soort voeding. Maar er kunnen ook medische redenen zijn waarom een baby veel huilt. Bijvoorbeeld als gevolg van complicaties voor of tijdens de geboorte bij een zware bevalling. Misschien heeft je baby last van het KISS syndroom: een scheefstand van de hoge nekgewrichten wat leidt tot spanning in het nekgebied en motorische stoornissen. Of er is sprake van een infectie, ontsteking, een breuk, fractuur, reflux (teruggeven van voeding) of verstopping.

Meer over een baby die veel huilt, nuttige tips en wat je zelf kunt doen >>

Behandelmethode huilbaby

Als je een huilbaby hebt, dan hebben sommige behandelmethodes niet zo veel effect, blijkt uit onderzoek. Zoals buikmassage, venkelthee, kruik op het buikje. Maar wij zouden zeggen: baat het niet dan schaadt het niet, dus probeer het gerust als je denkt dat het iets verlichting geeft. Wat volgens onderzoek wel positief werkt zijn goede adviezen over de verzorging van je baby, regelmaat, rust en inbakeren.

Richtlijn JGZ excessief huilen

In 2007 is er naar aanleiding van onderzoek een richtlijn Excessief huilen bij zuigelingen opgesteld door diverse medische instanties. Deze richtlijn wordt als basis gebruikt voor het beleid bij overmatig huilen als je bij het consultatiebureau of een arts komt. Het voornaamste advies van deze richtlijn bij onrustige en overmatig huilende baby's is: regelmaat. Dat betekent het aanhouden van een vaste volgorde bij de verzorging van je kind. Eerst voeden en verschonen, daarna meer lichaamscontact in de vorm van knuffelen en vervolgens je baby laten spelen op een vaste plek en wachten tot je kindje slaap krijgt. In bed moet je baby zelf leren inslapen waarbij je als ouder eerst een half uur moet wachten voordat je weer gaat kijken, ook al huilt je baby tranen met tuiten.

Hoewel wetenschappelijk is aangetoond dat deze richtlijn kan helpen het huilen te verminderen of te stoppen (het huilen kan na de eerste week met meer dan 40% afnemen) vinden sommige beroepsgroepen (Nederlands Instituut van Psychologen en organisatie Lactatiekundigen) het niet goed om een baby zo lang te laten huilen. Zij stellen dat een baby hulp nodig heeft bij de verwerking van alle prikkels en dat het laten huilen slecht is voor de hechting. Daarom is besloten deze richtlijn NIET vast te stellen, hij is wel opgenomen in de multidisciplinaire richtlijn van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid.

harvey karp boek huilbabyDe Karp Methode

Kinderarts Harvey Karp maakt veel furore met zijn simpele methode om baby's met excessief huilgedrag stil te krijgen. Daarmee is hij al in de shows van Dr. Phil, ABC en in USA Today geweest. Inmiddels wordt er op veel universiteiten onderzoek gedaan naar zijn methode. De methode is gebaseerd op het feit dat een baby niet negen maar twaalf maanden in de baarmoeder had moeten zitten en eigenlijk nog niet af is als hij geboren wordt. Kinderarts Carole Lasham, werkzaam bij het Tergooi ziekenhuis in Blaricum, is enthousiast over de methode. Zij heeft over deze methode zelfs een boek geschreven.

Door vijf stappen te nemen wordt de 'troostreflex' opgewekt. De stappen zijn:

1. Inbakeren met de armpjes strak omlaag tegen het lijfje.
2. De baby op de zij vasthouden.
3. Bij het oor sissen: shhhhh!
4. Heen en weer wiegen.
5. De baby laten zuigen op een speen.

Wij raden je echter aan om deze behandelmethode (zie video hieronder) alleen in overleg met een arts toe te passen. Er kan immers ook een medische oorzaak zijn!

Je kunt het Karp Methode boek ook bestellen via deze link >>

Mocht je een huilbaby hebben, dan zal het een grote opluchting zijn erachter te komen waardoor dit veroorzaakt wordt, maar soms wordt er niets gevonden. Misschien is dit een schrale troost: er is veel onderzoek gedaan maar nooit bewezen dat huilbaby's zich later anders ontwikkelen dan baby's die niet zoveel huilden.

How to Calm a Crying Baby in 5 Seconds

Trixiebaby

Trixie Baby- collecties zo vrolijk als je kleintje zelf!

Alles wat je nodig hebt om optimaal te genieten van je kleine spruit! Die eerste dagen met je kleine wonder in huis, die zijn …
[]
Geen reacties
Wallaboo Wrapper

Fleurige Wallaboo Wrapper

Deze inbakerdoek is ideaal om je kleintje lekker warm in te wikkelen. Dit kan zowel thuis of onderweg. Handig aan deze inbakerdoek is dat het …
[]
Geen reacties