Huilgedrag en huilbaby

Carola Siksma-Ruiters oktober 12th, 2017

huilbaby babystufHeb je een baby die veel huilt? Overmatig huilen kan je als ouder radeloos maken en je kunt er ook knap onzeker van worden. Maar hoe weet je nu of je een huilbaby hebt? Allereerst is het belangrijk te weten dat je baby alleen kan communiceren door te huilen, hij of zij kan immers nog niet praten. Daarmee geeft je kind aan dat er iets aan de hand is: honger, een boertje dat dwarszit, darmkrampjes, een vieze luier of willen slapen. Voor het herkennen van dit soort huiltjes kan de video en app van Dunstan babytaal behulpzaam zijn.

Tips voor als je baby veel huilt

  1. Kijk eerst of alles goed is met je baby. Als je baby ziek is zijn er vaak nog andere symptomen zoals een verminderde eetlust, koorts, hoesten, overgeven of diarree.
  2. Misschien heeft je baby honger, dan kan een (extra) voeding helpen, misschien zit er een boertje dwars.
  3. Huidcontact kan helpen: dus een massage, inbakeren, draag je baby in een draagzak. Van een warm bad wordt je baby lekker rozig en slaperig!
  4. Probeer te lopen en te bewegen met je baby, wieg je baby ritmisch heen een weer of op en neer, net zoals de beweging in de baarmoeder. Iedere baby reageert weer anders, het is een kwestie van uitproberen. Wat ook kan helpen: een schommelstoel, je baby in de babydrager of een ritje in de auto.
  5. Laat je baby zuigen op een speen. Zuigen zorgt ervoor dat de hartslag en bloeddruk daalt en dit verlaagt het stressniveau van je baby.
  6. Vreemd maar waar, soms helpen wat hardere geluiden. In de baarmoeder is je baby ook gewend aan het horen van het stromen van je bloed, geluiden van je darmen en je stem. Zing of neurie, zet een CD met mooie muziek op, zet de stofzuiger aan of maak een autorit met je kindje.
  7. Geef je kind in bed iets om naar te kijken zodat hij of zij zich daarop kan focussen, zoals een mobiel of een kleurrijk schilderijtje.
  8. Probeer oogcontact te maken, te lachen, je baby te wiegen en verander eens van houding als je je baby vasthoudt.
  9. Wordt het huilen te erg voor je? Laat iemand anders even op je baby passen zodat jij even weg kunt of bij kunt slapen. Dat vermindert stress bij jou en kan een groot verschil maken.
  10. Soms helpt niets om je baby te troosten en word je er helemaal gek van. In dat geval leg je de baby op een veilige plaats in zijn bedje en loop je even weg. Zie verder huilbaby behandelen.

Hoe lang huilt een baby normaal?

De eerste twee weken huilt een baby nog niet overmatig veel. Daarna kan je baby steeds vaker huilen, vooral in de late middag en avond. Gemiddeld huilt een baby twee tot tweeënhalf uur per dag, maar dat varieert natuurlijk van kind tot kind. Het hoogtepunt van het huilgedrag ligt rond de zes tot acht weken, daarna neemt het huilen verder af. Neemt het verdriet niet af of wordt het erger dan kan er sprake zijn van abnormaal huilgedrag of een huilbaby.

Denk niet te snel dat je een huilbaby hebt, uit onderzoek blijkt dat ouders die denken dat ze een huilbaby hebben, maar in één op de drie gevallen gelijk hebben. Als je kijkt naar het aantal hierboven beschreven uren, is maar 4 tot 5% van alle baby's een huilbaby. Maar als je als ouder vindt dat je baby erg veel huilt en het wordt je allemaal teveel, moet je natuurlijk wel aan de bel trekken. In dat geval gaat het gemiddeld om 15% tot 20% van alle baby's.

Wanneer spreken we van een huilbaby en hoe ziet het eruit?

Huilt je baby meer dan drie uur per dag, gedurende meer dan drie dagen per week en drie weken lang, dan is er echt wat aan de hand. Het gaat dus niet om hoe vaak je baby huilt, maar hoe lang je baby al dit huilgedrag vertoont. Het huilen kan overgaan in krijsen, je baby ligt met opgetrokken beentjes en gebalde vuistjes en loopt rood aan, soms is je kindje nat van het zweet. Je baby is gespannen en deze spanning zie je ook terug in het gezichtje. In het begin helpt het nog als je je kindje oppakt, wiegt of zachtjes zingt of neuriet, maar later ook niet meer.

Wat kun je doen

Een huilbaby noemen ze ook wel een prikkelbare baby. Denk je dat je een huilbaby hebt, start dan direct met het bijhouden wanneer, hoe vaak en hoe lang je baby huilt. Dit geeft je direct inzicht en je kunt zien of er een patroon in zit. Met dit schema kun je dan naar je huisarts of consultatiebureau die je eventueel kan doorverwijzen naar een kinderarts.

Meer over het behandelen van een huilbaby en tips >>

Doodoo beer knuffel

Doodoo knuffel met baarmoedergeluiden

De Doodoo beer en konijn zijn al jaren vertrouwde knuffels die veel vaders en moeders aan hun kindje hebben gegeven. Of hebben gekregen, want …
[]
Geen reacties
Snoozzze

Snoozzze: kussens tegen slaapproblemen

ZIRB lanceert een nieuw kussen op de Nederlandse markt: Snoozzze. De kussens zijn rijk gevuld met houtsnippers van de Oostenrijkse alpen-den. Onderzoek wijst uit dat de …
[]
Geen reacties