Waterpokken

Carola Siksma-Ruiters september 1st, 2016

waterpokkenWaterpokken is een heel besmettelijke ziekte die door een virus wordt overgebracht. Door de besmettelijkheid krijgen kinderen al zeer jong met dit virus te maken. De incubatietijd is twee tot drie weken. Je herkent waterpokken doordat je kind eerst wat hangerig is en verhoging heeft. Daarna ontstaan er rode vlekjes op het lijf, ook tussen de haren! De vlekjes veranderen snel in blaasjes die gevuld zijn met helder vocht. Juist dit vocht is heel besmettelijk. Je kind zal veel last hebben van de jeuk, probeer te voorkomen dat je kindje de korstjes wegkrabt want dit kunnen lelijke littekentjes worden.

Hoe krijg je waterpokken

Via vochtdruppeltjes van hoesten of door direct contact met het vocht uit de blaasjes. Een kind blijft besmettelijk totdat alle blaasjes zijn ingedroogd. Als je kind waterpokken heeft gehad, is het daarna zijn leven lang immuun.

Wat zijn de risico’s

Er zijn bijna geen risico’s bij waterpokken, een enkele keer ontstaat er een grote infectie als gevolg van bacteriën. Waterpokken is een ‘slapend virus’ dat op latere leeftijd gordelroos kan veroorzaken bij verminderde weerstand.

Vaccinatie tegen waterpokken

In de Verenigde Staten worden alle kinderen gevaccineerd tegen waterpokken. Daar komt deze ziekte vrijwel niet meer voor. Hoewel er een vaccin bestaat worden kinderen in Nederland niet ingeënt.

Meer over kinderziektes