Vijfde ziekte

Carola Siksma-Ruiters september 1st, 2016

vijfde ziekteDe vijfde ziekte is een infectie die wordt veroorzaakt door een virus en is pas een paar jaar geleden ontdekt. Je herkent deze ziekte aan de lichtrode vlekken op de wangen behalve rond de mond. Het lijkt wel alsof je kind tegen beide wangen een klap heeft gehad. Daarna verschijnt er uitslag op de armen, benen en de romp. Na ongeveer drie dagen krijgt je kind een beetje koorts. Na een week wordt de uitslag weer minder. De ziekte komt voornamelijk voor bij kinderen tussen de 4 en 10 jaar oud. De incubatietijd is een tot twee weken.

Gevaren van de vijfde ziekte

Als je kind gezond is, is er geen reden tot zorg als je kind de vijfde ziekte krijgt. Maar voor kinderen die lijden aan de sikkelcelziekte kan deze ziekte wel gevaarlijk zijn. De sikkelcelziekte komt voor in Suriname en op de Antillen.

Vijfde ziekte gevaarlijk voor zwangere vrouwen

Er zijn aanwijzingen dat de vijfde ziekte gevaarlijk is voor zwangere vrouwen. Besmetting kan leiden tot beschadiging of abortus van de foetus. Vermijd daarom als je zwanger bent liever contact met kinderen die ziek zijn!

Meer over kinderziektes