Tetanus

Carola Siksma-Ruiters september 1st, 2016

tetanusAls je kind een wond oploopt, zoals een schaafwond of een bijtwond door een dier, bestaat de kans dat je kind besmet raakt met de tetanus bacterie. Deze bacterie maakt een gif aan waardoor je kind een infectie kan krijgen die het zenuwstelsel aantast. Na ongeveer vijf dagen krijgt je kind dan koorts, hoofdpijn, transpireert veel en krijgt last van spierpijn in de kaken, in de armen, nek en rug. Als er niet wordt opgetreden kan dit overgaan in een zeer pijnlijke spierkramp die de keel- of borstspieren kan aantasten waardoor je kind stikt. De incubatietijd is een tot twee weken.

Hoe krijg je tetanus

Door contact met straatvuil, trappen in een roestige spijker, een beet van een dier en contact met mest en uitwerpselen.

Vaccinatie tegen tetanus

Zonder behandeling is tetanus vrijwel altijd dodelijk. Het gif dat de bacterie maakt werkt zo snel dat het lichaam geen kans krijgt om antistoffen aan te maken. Kinderen worden daarom al jaren tegen tetanus gevaccineerd als ze 2, 3, 4 en 11 maanden, 4 jaar en 9 jaar oud zijn via het DTP vaccin.

Meer over kinderziektes