Tekenbeet

Carola Siksma-Ruiters september 1st, 2016

tekenbeetEr is momenteel sprake van een toenemend aantal gevallen van de ziekte van Lyme bij kinderen en volwassenen als gevolg van een tekenbeet. De ziekte kreeg deze naam toen er in het plaatjes Lyme in Amerika een aantal kinderen een vreemde ziekte kreeg tijdens een zomerkamp. Het bleek om de bacterie Borrelia te gaan die door veel teken wordt gedragen. Teken komen voor in bossen, duinen, weilanden en tuinen.

Hoe herken je de ziekte van Lyme?

Een teek is een klein zwart beestje dat zich in de huid vastbijt. Als je kind is gebeten door een besmette teek zie je op de plaats van de tekenbeet een rode, ronde vlek. Soms is er sprake van een blauwachtige of roze vlek. Je kunt ook besmet raken met de bacterie zonder een rode ring te hebben gezien. Na enkele dagen tot twee weken, maar dat kan ook pas na 3 maanden zijn, wordt de vlek steeds groter tot een paar centimeter in doorsnede waarbij het midden van de vlek huidkleurig is omgeven door een rode rand.
In de tweede fase komt de bacterie in de bloedbaan terecht en kunnen veel organen worden aangetast waaronder het zenuwstelsel. Denk daarbij aan de aangezichtszenuw of de zenuwbanen naar de benen. Je kind heeft geen kracht meer in zijn benen en gaat mank lopen. Ook kan een vorm van hersenvliesontsteking ontstaan.
In de laatste fase van de ziekte van Lyme is er sprake van chronische zenuwaandoeningen en gewrichtsklachten. Ook na een goede behandeling kan je kind last houden van klachten zoals stijve spieren, gevoelloosheid en vermoeidheid.

Hoe behandel je een tekenbeet

Als je kind in bossen, duinen of in de tuin is geweest, controleer de huid dan goed. Zie je een teek, verwijder deze dan meteen, daarmee kun je een infectie voorkomen. Gebruik daarvoor een speciale tekenpen. Wordt je kind toch ziek dan kan de diagnose door middel van laboratoriumonderzoek worden aangetoond. Is deze positief dan krijgt je kind antibiotica toegediend.

Meer over kinderziektes