Reflux

Carola Siksma-Ruiters augustus 18th, 2016

refluxJe hebt vast gemerkt dat je baby heel gemakkelijk een beetje melk terug kan geven na de voeding. Dit wordt veroorzaakt doordat het maag- en slokdarmkanaal nog niet voldoende is afgesloten. Zolang het om af en toe een mondje voeding gaat dat wordt gespuugd, is er niets aan de hand, maar wordt het teruggeven erger dan is er sprake van reflux.
Bij de meeste kinderen gaat het teruggeven van voeding over als de baby tussen de zes en twaalf maanden oud is. Dit komt omdat de afsluiting tussen maag- en darmkanaal is volgroeid, maar ook omdat de baby vaste voeding krijgt toegediend. Daarnaast zal de baby meer staan en zitten wat voorkomt dat voeding wordt teruggegeven.

Problemen bij reflux

Als de melk in de keel terugloopt kan dit leiden tot hoesten en ademhalingsproblemen bij je baby. Komt de voeding vanuit de maag omhoog dan kan je kindje zich verslikken. Het loopt paars aan en heeft problemen met ademen. Het is een angstige situatie voor jou als ouder en je kind waarvoor vaak bij de eerste hulp wordt aangeklopt.

Wat kun je zelf doen bij reflux

Zorg ervoor dat je kindje tijdens het voeden zo min mogelijk lucht binnen krijgt. Er zijn speciale flessen in de handel die de vorming van lucht voorkomen. Zorg ervoor dat je kindje niet te snel drinkt en voorkom wilde bewegingen tijdens en na het voeden. Houd je kindje na het voeden goed rechtop voor zijn boertje. Een spuugdoekje helpt voor het absorberen van de teruggeven voeding.
Tijdens het slapen kun je een handdoekrol onder het hoofdeinde van het matras leggen zodat je kindje iets hoger met zijn hoofdje ligt. Er zijn ook speciale, schuine matrasverhogers verkrijgbaar die je onder het matras legt.

Hoe weet je of het om reflux gaat?

Door de baby in het ziekenhuis te observeren kan met behulp van een sonde de zuurgraad in de slokdarm worden gemeten. Voor spugende kindjes wordt meestal voeding met Johannesbroodboompitmeel voorgeschreven, deze voeding is dikker en vloeit minder gemakkelijk terug dan normale melkvoeding. In ernstige gevallen zal de arts ook medicijnen voorschrijven die de maagzuurproductie remmen.

Andere oorzaken

Andere oorzaken voor reflux zijn een vernauwing van de maaguitgang (komt meer bij jongetjes voor) door een verdikte kringspier van de maag. Maar ook allergie voor koemelkeiwitten kan leiden tot reflux. In dat geval kan je kind ook last hebben van darmkrampjes, eczeem en galbulten.
Tot slot kan er sprake zijn van een aangeboren afwijking van de maag- of het darmstelsel, deze kan door onderzoek worden aangetoond.