Krentenbaard

Carola Siksma-Ruiters september 1st, 2016

krentenbaardKrentenbaard of impetigo is een besmettelijke huidaandoening die door streptokokken of stafylokokken wordt veroorzaakt.

Hoe ziet krentenbaard eruit?

Krentenbaard komt voor in het gezicht maar kan ook op andere plekken van het lichaam voorkomen, zoals armen en benen. Het begint met blaasjes en blaren die spontaan kunnen openbreken of worden opengekrabd waarbij er een gelig vocht vrijkomt. Door te krabben wordt de huidaandoening via de vingers verder verspreid. Het gevolg is een groot gebied rode vlekken en gele korsten, vooral rond de mond en op de wangen, alsof er krentjes op de wangen van je kind zitten, daarom heet het ‘krentenbaard’.

Gevolgen van impetigo

De korsten drogen op en vallen vanzelf van de huid af. De huid blijft nog een beetje rood, maar er is meestal geen sprake van littekenvorming. In het ergste geval kan je kind last krijgen van koorts en opgezwollen lymfeklieren. De infectie geneest vanzelf binnen twee tot drie weken.

Behandeling van krentenbaard

Je huisarts zal een crème met antibiotica voorschrijven. Meestal geneest impetigo vanzelf maar het is wel erg besmettelijk. Het kan zijn dat meerdere kinderen in je gezin of in een klas door krentenbaard er last van krijgen. Kinderen met een huidaandoening zoals eczeem vormen een risicogroep om krentenbaard te krijgen. Goede hygiëne is belangrijk, voorkom dat je kind aan de geïnfecteerde delen van de huid kan krabben. Zorg voor regelmatig handen wassen en afdrogen met een eigen handdoek en was speelgoed en knuffels regelmatig.

Meer over kinderziektes