Koortslip

Carola Siksma-Ruiters september 1st, 2016

koortslipEen koortslip wordt veroorzaakt door het Herpes simplex virus. De meeste herpes virussen gaan gepaard met de vorming van blaasjes en dat is bij een koortslip ook het geval. De blaasjes ontstaan op de overgang van de lip naar de huid of bij de neus. De eerste besmetting vindt meestal plaats als het kind tussen de 2 tot 4 jaar oud is en blijft dan ‘slapen’ in het lichaam. Als kinderen ouder worden kan een koortslip bij verminderde weerstand door ziekte, stress of vermoeidheid, weer de kop opsteken. Een koortslip gaat gepaard met jeuk en een branderig gevoel. Al na een paar dagen kunnen de blaasjes opengaan waarna er een korstje op komt. Het vocht van deze blaasjes is heel besmettelijk.

Eenmaal een koortslip, altijd een koortslip

Het Herpes virus blijft altijd in je lichaam zitten. Besmetting vindt plaats via knuffelen en kussen maar ook via besmet bestek, bekers, lippenbalsem van een ander, via de handen of seksueel contact.

Behandeling van een koortslip

Vermijd contact met de blaasjes, was de handen regelmatig. Als de blaasjes na twee weken nog niet weg zijn of als de ontsteking zich uitbreidt neem dan contact op met je huisarts. Een virusremmende creme en paracetamol kan helpen. Gebruik een goede lipbalsem voor bescherming in de zon en zorg voor een goede weerstand.

Koortslip gevaarlijk bij pasgeboren baby’s

Pasgeboren baby’s kunnen heel ziek worden als ze worden besmet door iemand met een koortslip. Er zijn niet altijd blaasjes zichtbaar, maar ze kunnen koorts krijgen, benauwd worden en slecht gaan drinken. Houd verkouden mensen, mensen met griep of een koortslip daarom weg bij je pasgeboren baby! Wordt je baby ziek nadat deze met iemand in contact is geweest met een koortslip, ga dan naar de huisarts.

Meer over kinderziektes