Kinkhoest

Carola Siksma-Ruiters september 1st, 2016

kinkhoestKinkhoest is een zeer besmettelijke infectie die wordt veroorzaakt door een bacterie. Het woord komt uit het oud-Nederlands; ‘kinken’ betekent ‘kuchen’. De incubatietijd is een tot drie weken. In de eerste fase heeft je kind een beetje koorts, is een beetje verkouden en moet af en toe wat hoesten. Na veertien dagen gaat dit hoesten over in kinkhoestaanvallen. De aanvallen komen vooral ’s nachts voor, bij inspanning of bij de overgang van koud naar warm en omgekeerd. Bij het hoesten kan je kind niet meer ophouden met hoesten en de bui eindigt in een gierende inademing. Kinderen moeten soms braken door de inspanning en raken uitgeput. Bij kleine baby’s verloopt het patroon anders. Je baby moet ook hoesten maar kan ook last krijgen van ademstilstanden.

Hoe krijgt je kind kinkhoest

De besmetting vindt plaats via hoesten en niezen. Kinkhoest is vooral besmettelijk in het stadium als het ‘kinkhoesten’ nog niet is begonnen.

Wat zijn de risico’s

Voor jonge baby’s kan kinkhoest dodelijk zijn. De complicaties voor kinderen zijn: longontsteking, klaplong, middenoorontsteking, een hersenbeschadiging en stuipen.

Vaccinatie tegen kinkhoest

Kinderen worden sinds 1957 ingeënt tegen kinkhoest maar het aantal gevallen stak vanaf 1996 weer de kop op. Daarom is er vanaf 2005 een nieuwe kinkhoestprik geïntroduceerd. Kinderen krijgen deze als ze 2, 3, 4 en 11 maanden oud zijn. Ondanks de vaccinatie is het mogelijk dat kinderen kinkhoest krijgen, maar dan in een milde vorm.

Meer over kinderziektes