Hersenvliesontsteking

Carola Siksma-Ruiters september 1st, 2016

hersenvliesontstekingZowel bacteriën als virussen kunnen leiden tot hersenvliesontsteking bij baby’s en kinderen, ook wel meningitis of nekkramp genoemd. Om welke bacterie het gaat is moeilijk te zeggen en blijkt pas uit laboratoriumonderzoek: de meningokok, de pneumokok of de haemophilus influenzae type B. De incubatietijd is een tot tien dagen.

Hoe herken je hersenvliesontsteking?

Bij hersenvliesontsteking voelt je kind zich ziek, heeft hoofdpijn, koorts, is misselijk, moet misschien braken en kan er suffig uitzien. Door de nekstijfheid kan je kind moeite hebben om zijn kin op de borst te leggen. Bij baby’s herken je dit als je de luier verschoont, als je de beentjes in de heupen buigt merk je dat je kindje pijn heeft. Nekstijfheid is voor leken én artsen heel moeilijk te constateren. Ga ook bij de andere verschijnselen direct naar de huisarts, want de ontsteking kan zich razendsnel ontwikkelen.
Hersenvliesontsteking kan leiden tot bloedvergiftiging die je herkent aan kleine rode vlekjes over het lichaam. Je kunt deze vlekjes niet wegdrukken.

Hoe krijg je hersenvliesontsteking

Besmetting komt door druppelcontact met een persoon die besmet is. Sommige mensen kunnen deze bacterie bij zich hebben zonder ziek te worden.

Risico’s van hersenvliesontsteking

Veel ouders zijn bang voor deze infectie en dat is terecht. Want het gaat om een zeer ernstige infectie waarvan je kind binnen enkele uren doodziek kan worden en levensbedreigend is. Daarom is het belangrijk alert te zijn en snel op te treden. Heeft je kind meningitis dan is ziekenhuisopname noodzakelijk. Via een infuus krijgt je kind antibiotica en ontstekingsremmers. 10% van de kinderen ondervindt blijvende schade zoals doofheid, epilepsie, verlamming, gedragsverandering en leerproblemen. Gaat het om een infectie met meningokokken dan bestaat de kans op amputaties.

Vaccinatie tegen meningitis

Kinderen worden tegenwoordig ingeënt om bepaalde vormen van hersenvliesontsteking te voorkomen (Meningokokken C). Tegen Meningokokken B bestaat echter nog geen vaccin.

Meer kinderziektes