BOF

Carola Siksma-Ruiters oktober 12th, 2017

bofDe bof is een kinderziekte die wordt veroorzaakt door een ontsteking van de oorspeekselklieren. De incubatietijd van de bof is een tot drie weken. Je kind heeft koorts en last van pijnlijke zwellingen van de oorspeekselklieren. Deze liggen voor het oor, boven de hoek van het kaakgebeente. Je kind heeft pijn met het eten en drinken. Door de zwelling staat het oor iets wijder van het hoofd af. Het ziet er een beetje uit of je kind hamsterwangen heeft. De ontsteking kan aan beide of aan één zijde voorkomen.

Hoe krijg je de bof

Het bof virus is zeer besmettelijk en wordt via hoesten of niezen verspreid.

Wat zijn de risico’s

Je kind kan ontstekingen krijgen aan de alvleesklier, schildklier en hartspier. De bof kan leiden tot reuma, doofheid aan één zijde en onvruchtbaarheid. Ook bestaat er kans op hersenvliesontsteking.

Vaccinatie tegen de bof

Kinderen worden tegen de bof ingeënt met de BMR combinatieprik als je baby 14 maanden oud is. Een tweede prik wordt gegeven als je kind 9 jaar is. De bof komt daarom tegenwoordig nauwelijks meer voor. Als je kind nu last krijgt van een ontstoken oorspeekselkier dan komt dat meestal door een bacteriële infectie die met antibiotica kan worden behandeld.

Naar andere kinderziektes