AIDS

Carola Siksma-Ruiters september 1st, 2016

aids babyAids staat voor Acquired Immune Deficiency Syndrome en wordt veroorzaakt door het HIV virus. HIV staat voor Human Immunodeficiency Virus.

Hoe krijgt een baby aids

Het aidsvirus kan zitten in bloed, sperma en vaginaal vocht en kan via seksueel contact worden overgedragen. Baby’s die seropositief zijn getest hebben het virus via hun moeder gekregen. Maar baby’s kunnen het hiv-virus ook via het geboortekanaal hebben opgelopen. De kans op overdracht van hiv op een kind tijdens de bevalling is ongeveer 30 procent. Ook via borstvoeding kan een baby besmet raken. Een hiv-positieve moeder wordt dan ook aangeraden geen borstvoeding te geven.

Een baby met hiv moet zo snel mogelijk na de geboorte beginnen met hiv-remmers. Dit kan het best in het ziekenhuis. Het is belangrijk dat de medicijnen steeds op tijd gegeven worden. Als de baby 4 weken oud is, kan met de medicijnen in de regel worden gestopt.

Je krijgt geen aids door:

hoesten, niezen, huid op huid contact en ook niet door het samen gebruiken van servies, bestek of speelgoed. Bij de verzorging van een met aids besmette baby loop je als ouder nauwelijks risico omdat het virus niet wordt overgedragen door ontlasting, urine of speeksel.

Baby met aids

Kinderen die besmet zijn met aids kunnen erg ziek worden omdat het hiv-virus het afweermechanisme verstoort. Baby’s en kinderen zijn dan extra gevoelig voor longziektes en schimmelinfecties. Maar ook mindere ernstige kinderziektes kunnen ervoor zorgen dat deze besmette kinderen in het ziekenhuis moeten worden opgenomen en behandeld.

Lees meer over andere kinderziektes.