Kinderziektes

Carola Siksma-Ruiters augustus 18th, 2016

baby gezondheid

Bijna ieder kind krijgt in zijn eerste twee jaar te maken met kinderziektes. Het gaat daarbij om infecties die door bepaalde virussen worden veroorzaakt. De meeste kinderziektes zijn gelukkig niet ernstig, maar van sommige aandoeningen kan je kind flink ziek worden. Soms volgen de ziektes zich in een snel tempo op, dat komt omdat kleine kinderen nog niet voldoende afweerstoffen hebben. Door het contact met andere kinderen zoals spelen, op het kinderdagverblijf en bij de oppas, steken ze elkaar dan snel aan. Misschien denk je als ouder wel eens dat er geen einde aan komt, maar het is heel gewoon als je kind bijvoorbeeld vijf keer per jaar ziek is.

Bekende kinderziektes

Bekende kinderziektes zijn de BOF, mazelen, rodehond, kinkhoest, vijfde en zesde ziekte.

Antistoffen om kinderziektes te voorkomen

Baby’s krijgen bij de geboorte antistoffen mee van hun moeder. Die zorgen ervoor dat baby’s de eerste zes maanden behoorlijk zijn beschermd tegen virussen en bacteriën. Daarna moeten kinderen zelf een goede weerstand opbouwen. Er zijn echter gevaarlijke varianten kinderziektes zoals polio (kinderverlamming), mazelen, de bof, difterie en tetanus. Daarom worden kinderen ingeënt.

Wanneer naar de dokter met een kleine baby

Bij kleine baby’s van 1, 2 of 3 maanden oud is het oppassen geblazen en rijst soms de vraag of je wel of geen actie moet ondernemen richting de huisarts. Dit komt omdat kleine baby’s niet altijd koorts hebben. Daarom moet je letten op andere signalen. Is je baby erg stil, maakt het een suffige indruk, drinkt het weinig en plast het niet veel? Of maakt je kindje kreunende geluidjes of krijgt het vlekjes op de huid? Raadpleeg dan altijd even de huisarts.

Naar de dokter als je baby ouder is dan drie maanden

Oudere baby’s kunnen als ze ziek zijn last krijgen van koorts. Koorts is belangrijk omdat dit de ziekteverwekkers bestrijdt. Maar het is wel belangrijk om je kind in de gaten te blijven houden. Duurt de koorts langer dan twee tot drie dagen en is deze hoger dan 39 graden, schakel dan de huisarts is. Ook als je kind suffig overkomt, slecht drinkt, veel spuugt of kreunt en vlekjes krijgt, moet je de huisarts inschakelen.

Voorkom uitdroging

Zieke kinderen hebben vaak geen trek in eten. Dat is niet erg, maar het is wel belangrijk dat kinderen blijven drinken want kinderen kunnen snel uitdrogen. Varieer de dranken die je aanbiedt. In plaats van water kun je denken aan thee, bouillon, yoghurtdrankjes en sappen. Kleine baby’s mogen wat vaker de borst en flesjes water. Zodra je denkt dat je kind uitgedroogd is, moet je direct contact opnemen met de huisarts!

Meer over babykwaaltjes zoals berg, krampjes, luieruitslag en spruw
Meer over vaccinaties