Kinder EHBO

Pauline Oosterbaan mei 2nd, 2016

Kinder-EHBOWist je dat er elk jaar zo'n 140.000 kinderen na een ongeval bij de Eerste Hulp terechtkomen? Vooral jonge kinderen lopen groot risico en komen in aanmerking voor kinder EHBO, zij vallen bijvoorbeeld uit de kinderstoel, van de trap of rollen van de commode. Bij Veiligheid baby vind je veel meer informatie over veiligheidsartikelen en het babyproof maken van je huis.

Verschil eerste hulp verlenen aan kind of volwassenen

Het grote verschil met eerste hulp verlenen aan baby's, kleine kinderen en volwassenen is dat baby's en kleine kinderen niet goed kunnen zeggen wat ze voelen of wat er is gebeurd. Ook hebben ze geen ervaring met pijn. Dat betekent dat je zelf moet proberen uit te vinden wat er aan de hand is en dan is het fijn als je een beetje kennis van zaken hebt.

EHBO cursus

Als er een ongeluk gebeurt ben je hopelijk dicht bij je kind om direct hulp te verlenen. Maar weet jij wat je moet doen als jouw kind wat overkomt? Dat kun je natuurlijk lezen in boeken of op internet, maar sommige handelingen zoals het beoordelen van de situatie of reanimeren zijn niet gemakkelijk over te brengen via een scherm of papier. Dan kun je overwegen om een EHBO cursus voor baby's en kinderen te volgen. Deze worden op veel plaatsen in Nederland gegeven door verschillende gezondheidsinstanties. Kijk daarvoor op rodekruis.nl/ehbo/

Daar leer je bijvoorbeeld wat je moet doen als je kind bewusteloos is, hoe je moet handelen bij een bloedneus, brandwonden, verslikking, koortsstuipen, een hersenschudding, hersenvliesontsteking en wat je moet doen als er een vreemd voorwerp in het oor of neus van je kind zit. Een EHBO cursus zorgt ervoor dat je minder onzeker voelt en het helpt je bij het juist inschatten van de situatie waarna je gericht actie kunt ondernemen.