Hielprik

Carola Siksma-Ruiters augustus 8th, 2016

hielprikAl na een paar dagen komt een verpleegkundige van het consultatiebureau langs voor je baby's eerste prikje: de hielprik! Via het hielprikje wordt er bloed van je baby onderzocht op verschillende ernstige afwijkingen.

Zo wordt er onder andere gekeken of de schildklier van je baby misschien niet goed genoeg werkt (congenitale hypothyreoïdie), of je baby misschien lijdt aan een zeldzame stofwisselingsziekte (PKU of Phenylketonurie), of dat er afwijkingen zijn aan de bijnierhormonen (AGS of Adreno-genitaalsyndroom) waardoor de geslachtsontwikkeling kan worden verstoord. In april 2015 is aangekondigd dat de hielprik zal worden uitgebreid met een onderzoek naar 14 andere ziektes. Omdat deze ziektes in een zeer vroeg stadium kunnen worden herkend en behandeld is het belangrijk dat deze hielprik zo snel mogelijk wordt gedaan.

Wat kun je doen om het leed van het hielprikje te verzachten

Met dit in je achterhoofd en met alle hormonen die nog door jouw lijf gieren, lukt het je misschien beter je te vermannen tegen dit vervelende prikje en je intens verdrietige baby. Het helpt wel als je voor de hielprik de hiel van je baby in wat warm water verwarmt. De kraamhulp kan je hierbij helpen. Dit is goed voor de doorbloeding en misschien zijn een paar kleine knijpbewegingen in het hieltje al voldoende voor het opvangen van een paar druppels bloed.

Bij dit onderzoek geldt: geen bericht is goed bericht, dus je krijgt alleen wat van je huisarts te horen als er iets afwijkends wordt gevonden.

Meer over gezondheid baby en babykwaaltjes >>