Vaccinaties

Carola Siksma-Ruiters september 26th, 2017

vaccinatiesEen paar weken na de geboorte van je kindje is het zover: dan ontvang je kaarten voor de inentingen waarmee je je kind tegen veel infectieziekten kunt beschermen. Je kunt het misschien bijna niet geloven maar 100 jaar geleden hadden we hier in het westen te maken met een enorme zuigelingensterfte. Infectieziekten als difterie, cholera, mazelen en roodvonk eisten hun tol. Door een sterk verbeterde hygiëne, antibiotica en een vaccinatieprogramma dat na de Tweede Wereldoorlog werd opgezet, werd het aantal sterfgevallen van baby's, peuters en kleuters enorm teruggedrongen.

Wie bepaalt welke inentingen je baby krijgt?

Het Rijksvaccinatieprogramma wordt opgesteld door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport met advies van de Gezondheidsraad. Zij bepalen welke inentingen op een bepaalde leeftijd moeten worden gegeven. De prikjes worden het eerste jaar gegeven door consultatiebureaus en daarna door de GGD. Op de vaccinatiekaarten wordt bijgehouden welke inentingen je kind heeft gehad of nog moet krijgen. Je moet deze kaarten goed bewaren en altijd meenemen naar een bezoek aan het consultatiebureau!

Wat houdt een vaccinatie in?

Als je kind een vaccinatie krijgt worden verzwakte levende virussen of niet meer actieve organismen of bacteriën in het lichaam van je kindje geïnjecteerd. Daarop maakt het immuunsysteem van je kindje antistoffen aan zodat later bij een echte aanval van een infectieziekte het immuunsysteem van je kind ervoor zorgt dat deze de ziekte niet krijgt. Het is geen 100% garantie; een enkele keer kan je kind toch ziek worden maar dat is dan meestal in een lichte vorm. Voor sommige ziektes is het nodig meerdere inentingen te geven verspreid over een aantal jaren.

Is deelname aan de inentingen verplicht?

De inentingen zijn gratis en deelname is niet verplicht. Meer dan 95% van alle kinderen doet mee met het vaccinatieprogramma. Er zijn dus ook ouders die ervoor kiezen om hun kinderen niet te laten inenten. Het kan zijn dat er medische redenen zijn om niet in te enten, bijvoorbeeld als je kind allergisch is, maar er zijn ook ouders die vanuit hun religie bezwaren hebben. Ook zijn er ouders die kritische kanttekeningen zetten bij het geven van de prikken. De door ouders opgerichte Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken stelt dat er meer aandacht moet komen voor eventuele schadelijke bijwerkingen van de injecties.

Vaccinatieschema: welke vaccinaties bij welke leeftijd

In onderstaand schema vind je de vaccinaties per leeftijd.

vaccinatieschema

Meer informatie vind je op de site rivm.nl/rvp

Aanpassing Meningokokken vaccinatie

In september 2017 is door het ministerie van Volksgezondheid bepaald dat tieners en baby's ingeënt dienen te worden tegen de bacterie meningokokken W. Baby's worden al ingeënt tegen een ander type meningokokken, dus het vaccin wordt vervangen door een die ook beschermd tegen meningokokken W.

Bijwerkingen van de vaccinaties

De meeste prikken worden in de bovenbeentjes gegeven, diep in het spierweefsel. Je kind kan daarna koorts krijgen en de plek waar de injectie is gegeven kan wat pijnlijk zijn. Je kunt de plek waar de prik is gegeven stevig masseren om de entstof beter te verspreiden en de kans op roodheid en zwelling te verminderen. Ook kan je kind huilerig of hangerig zijn en last hebben van lichte huiduitslag. Zorg ervoor dat je kindje goed drinkt en geef eventueel een zetpil paracetamol. Na twee dagen moet je kind weer de oude zijn, is dat niet het geval neem dan contact op met je huisarts.

In enkele gevallen zijn de bijwerkingen zo heftig dat je direct contact met je huisarts moet opnemen: als je kind hoge koorts krijgt (39 graden en hoger), een koortsstuip krijgt, een collapsneiging vertoont (je kind ziet bleek en grauw en reageert niet meer op de omgeving) een heel zieke indruk maakt, een stijve nek of diarree heeft of moet overgeven.

Let op: Als je kind een BMR vaccinatie heeft gekregen kun je pas een reactie verwachten na zes of twaalf dagen!

Het uitstellen van vaccinatie

Als je kind een beetje verkouden is of een beetje verhoging heeft is dat geen reden om het geven van de prikjes uit te stellen. Maar is je kind ziek, is er sprake van koorts, een infectieziekte of wordt je kind met medicijnen behandeld, dan kun je in overleg beter besluiten de vaccinatie uit te stellen.