Spruw

Carola Siksma-Ruiters augustus 8th, 2016

spruw babyAls je baby last heeft van spruw dan is er sprake van een schimmelinfectie van het mondslijmvlies. Deze infectie wordt veroorzaakt door de schimmel Candida Albicans en zit voornamelijk op de binnenkant van de wangen, tong en gehemelte van je baby. Je kunt de schimmel herkennen als een witte aanslag. Het lijkt op melkresten maar in tegenstelling tot melk kun je deze resten niet wegvegen. Je baby kan last hebben van pijn in zijn mond en zal hierdoor minder graag willen eten en drinken. Bijkomende probleempjes kunnen zijn dat je baby last heeft van rode, droge en gesprongen lipjes en een dunne ontlasting en luieruitslag.

Geef je borstvoeding en zijn ook jouw tepels besmet dan kunnen ze behoorlijk pijn doen en of flink jeuken. Het dan belangrijk te voorkomen dat de infectie in de melkklieren gaat zitten.

Spruw op de billetjes

Spruw kan ook voorkomen op de billetjes van je baby. De huid op de billen is dan flink rood maar kan er ook uitzien als vurige, grillig gevormde vlekken, verschillend van klein tot groot. Spruw op de billen is pijnlijk dus je baby kan er flink last van hebben.

Wat kun je doen als je baby spruw heeft

Bespreek deze spruw met je kraamverzorgster, arts of consultatiebureau. Spruw gaat meestal vanzelf over, anders schrijft je arts een schimmeldodend geneesmiddel voor. Geef je borstvoeding, dan moeten de tepelgebieden van je borsten ook behandeld worden om te voorkomen dat je de baby telkens besmet.

Niet iedereen is even tevreden over deze schimmeldodende middelen; je moet het langdurig en regelmatig aanbrengen en het effect is niet altijd wat men ervan verwacht. Een middel dat vroeger veel werd gebruikt en tegenwoordig weer wordt geadviseerd om spruw te behandelen, is Gentiaan Violet. Deze mag echter niet te veel alcohol bevatten omdat dit de huid van jouw tepelgebied en of de slijmvliezen van de mond van je baby kan beschadigen. Een lichte verdunning met weinig alcohol is beter. Een nadeel van het gebruik van Gentiaan Violet is dat dit middel flinke paarsblauwe verkleuringen geeft. Je kindje krijgt er dus tijdelijk een paarse mond en tong van!

Andere te nemen maatregelen als je kindje spruw heeft

Bij spruw is een goede hygiëne heel belangrijk. Reinig je borsten met schoon water en droog ze goed. Droog ze in de lucht en gebruik steeds schone zoogcompressen. Borstvoedingsbeha's, wasbare zoogcompressen, gebruikte doekjes en slabben moet je wassen op 60 graden om de schimmel te doden. Was je handen telkens voor de voeding en na het verschonen van de luier. Flessen, spenen en onderdelen van de borstkolf moeten dagelijks worden uitgekookt.

Meer over andere babykwaaltjes >>