Navelbreuk

Carola Siksma-Ruiters januari 15th, 2015

navelverzorgingOngeveer een week na de geboorte valt het uitgedroogde navelstompje eraf en hoort de navel zich te sluiten. Als dit niet het geval is kan er sprake zijn van een navelbreuk. Je herkent een navelbreuk door een bobbel in of om het navelgebied. Huilt je baby dan zie je deze bult groter worden door de druk van de buikwand. In feite komt er een stukje buikvlies naar buiten.

Wat kun je doen bij een navelbreuk

Hierbij gaat het om een kleine breuk waardoor geen darmen naar buiten kunnen komen of worden afgekneld. Behandeling is dan ook niet nodig. Deze navelbreuk kan zich spontaan herstellen in de babytijd totdat je kind ongeveer vijf jaar oud is. Baby's en kleine kinderen hebben er meestal geen last van maar door het lachen, huilen en kracht zetten kan de druk en de bolling wel toenemen. Als het niet spontaan over gaat moet deze breuk als je kind groter is geopereerd worden. Er wordt dan een soort matje onder de huidwand vastgezet. Dit voorkomt dat een darm in deze opening bekneld kan raken.

Wat kun je doen bij een navelinfectie

Een navelinfectie komt nauwelijks voor. Om te voorkomen dat het navelstompje geïnfecteerd raakt is een goede verzorging van de navel wel nodig.

Meer over babykwaaltjes