Krampjes baby

Carola Siksma-Ruiters augustus 8th, 2016

krampjes babyBijna iedere baby krijgt er wel last van: buikkrampjes of kolieken. Je herkent deze krampjes doordat je baby rood aanloopt, hard huilt en de beentjes optrekt. Baby's die flesvoeding krijgen hebben helaas meer last van buikkrampen dan baby's die met de borst worden gevoed. Het is niet altijd duidelijk waarom baby's last krijgen van darmkrampjes. Ze kunnen veroorzaakt worden door bepaalde stoffen in de flesvoeding waarvoor sommige baby's overgevoelig zijn. Meestal moet je baby gewoon wennen aan de (fles)voeding, de spijsvertering is immers nog niet helemaal ontwikkeld.

Het is handig om te kijken of je een bepaald patroon herkennen als je baby huilt. Misschien huilt je baby altijd even 's avonds nadat deze zijn flesje heeft gekregen of juist 's middags? Deze gegevens kun je dan delen met je arts of consultatiebureau.

Wat kun je doen als je baby last heeft van krampjes

Het kan ook zijn dat je baby tijdens het drinken van de fles te veel lucht naar binnen krijgt. In dat geval is het raadzaam te informeren naar een flessysteem met speciale speen die voorkomt dat je baby te veel lucht naar binnen krijgt. Een speciale fles tegen extra luchtvorming kan helpen, maar controleer ook het gaatje van de speen! Dit gaatje mag beslist niet te groot zijn. Als je de fles met speen op zijn kop houdt moet de voeding er langzaam uit druppelen, het mag er niet uit stromen. Met een kleiner gaatje krijgt je baby niet alleen minder lucht binnen, je kind moet ook harder zuigen om de voeding naar binnen te krijgen en dat zorgt ervoor dat je baby lekker moe wordt van het drinken en daarna sneller in slaap valt.

Het is verstandig om tijdens de voeding af een toe een pauze in te lassen, leg de baby even op je schouder en probeer je baby te laten boeren. Dat zorgt ook voor de nodige 'ontluchting'!

Nog een paar tips bij buikkrampjes

Onder het mom: baat het niet dan schaadt het niet kun je je kindje een theelepeltje venkelthee voor de voeding geven. Het buikje af en toe masseren of een warm badje om je baby te helpen ontspannen, is ook prima. Worden de buikkrampen te erg en huilt je baby na elke voeding, neem dan contact op met je arts of het consultatiebureau. Het kan zijn dat je baby moet overstappen naar een ander type voeding of verder onderzocht moet worden.
Meer leer je met de Masterclass: lesje flesje geven.

Meer over andere babykwaaltjes >>