Geel zien

Carola Siksma-Ruiters augustus 8th, 2016

geel zien babyVeel baby's zien na de geboorte een beetje geel. Toen je baby nog in je buik zat waren er veel rode bloedlichaampjes nodig om zuurstof aan te voeren, maar na de geboorte ademt je baby zelf en wordt het teveel aan rode bloedlichaampjes afgebroken. Bij dit afbrekingsproces ontstaat bilirubine, een gele kleurstof die via lever en gal wordt uitgescheiden en ook voor een deel wordt uitgescheiden (uitgeplast). Soms is het bilirubinegehalte zo hoog dat deze niet door het lichaam kan worden afgevoerd, dan wordt deze in de huid opgeslagen en ziet je baby geel! Als ouders beiden een andere doelgroep hebben kan dit probleem nog eens worden versterkt.

Te hoge waarden bilirubine

Het is normaal als je baby vanaf de tweede dag een beetje geel ziet, maar dit moet na de vierde dag minder worden. Blijven de bilirubine waarden te hoog en blijft je baby te geel zien, dan moet je baby worden opgenomen in het ziekenhuis. Extreem hoge waarden kunnen er namelijk voor zorgen dat gebieden in de hersenen blijvend worden aangetast. In het ziekenhuis wordt je baby dan onder de blauwe lamp gelegd, dit heet fototherapie. In het ergste geval is een wisseltransfusie nodig waarbij bloed van je baby wordt vervangen door donorbloed.

Wat kun je doen als je baby geel ziet

Het helpt om je baby in het (zon)licht te leggen. Het (zon)licht breekt de gele kleurstof af in de bloedvaatjes van de huid. Baby's die geel zien zijn vaak wat suffig en slaperig en drinken daardoor niet altijd even goed. Soms is het nodig om wat bij te voeden of wat extra water te geven. Raadpleeg in dit geval altijd de verloskundige of arts.

Meer over andere babykwaaltjes >>