Dauwworm en eczeem

Carola Siksma-Ruiters augustus 8th, 2016

dauwworm baby eczeemDauwworm of constitutioneel eczeem is de meest voorkomende vorm van eczeem bij kinderen. Bij het horen van de naam dauwworm moet je misschien aan wormen denken, maar daar heeft het niets mee te maken. Het deelwoord 'worm' betekent hier: ringvormig en 'dauw' betekent: vochtig. Dauwworm is een uiting van een allergische reactie en gaat meestal gepaard met een allergie voor voedsel, astma en later met hooikoorts.

Hoe herken je dauwworm

Je herkent constitutioneel eczeem als rode, droge en hard aanvoelende plekken op de huid. Meestal begint dauwworm op de wangen of op de armen en beentjes van je baby. De plekken kunnen nat aanvoelen of schilferig zijn. Deze plekken veroorzaken een flinke jeuk waardoor je kind zich soms tot bloedens aan toe kan krabben. Daarnaast kan het eczeem in de huidplooien gaan zitten, zoals bij de aanhechting van de oortjes, plooien van ellebogen en knieholtes. Bij het krabben komen er stoffen vrij die zorgen voor een uitbreiding van de eczeemplek en nog meer jeuk. Andere factoren die een rol spelen zijn de temperatuur en de luchtvochtigheid. Zo kan in de winter eczeem verergeren door de droge lucht. Maar ook huisstofmijt, stuifmeelpollen en huisdieren kunnen de boosdoeners zijn.

Wat kun je doen bij dauwworm of constitutioneel eczeem

Houd de nageltjes kort om te voorkomen dat je kindje de huid openkrabt met een kans op een infectie. Vraag je arts om advies. De huid kan behandeld worden met een speciale zalf met corticosteroiden. Deze hormoonzalf moet je heel dun aanbrengen. Omdat droge huid eerder zorgt voor jeuk wordt geadviseerd om voor je baby's huidje vette zalven en oliën te gebruiken en je baby kort te baden; zeep en water drogen je baby's huidje immers uit!
Als de eczeem ernstig is kan er een onderzoek worden gedaan om uit te zoeken waarvoor je baby allergisch is (voeding, pollen, huisdieren).

Soms is een plan van aanpak nodig om je kind aan zo min mogelijk stoffen in huis bloot te stellen die tot allergische reacties kunnen leiden. Denk aan het weghalen van vloerbedekking, gordijnen en een aantal knuffels. Dit zijn namelijk allemaal broeihaarden voor huisstofmijt. In sommige gevallen moet helaas afscheid worden genomen van een huisdier. Meestal verdwijnt het eczeem voor het vijfde jaar, al zal de allergische aanleg soms nooit helemaal verdwijnen. Je kind kan als deze ouder wordt een andere allergische reactie krijgen.

Meer over andere babykwaaltjes >>