Gezondheid baby

Pauline Oosterbaan oktober 26th, 2017

Gezondheid babyDe gezondheid van je baby begint eigenlijk al in de baarmoeder. Wist je dat jouw levensstijl tijdens je zwangerschap directe invloed heeft op je ongeboren kindje? Denk aan gezonde voeding, niet roken en niet drinken.

ApGar score

Tijdens de zwangerschap wordt via hartslag, echo's en onderzoek gekeken of je baby het goed maakt. Direct na de geboorte wordt de gezondheid van je baby uitvoerig onderzocht. Dat begint met de ApGar score. De verloskundige of gynaecoloog controleert de spierspanning, hartslag, reactie op prikkels, kleur van de huid en de ademhaling. Je baby kan er maximaal 10 punten voor halen, voor elk onderdeel 2 punten. Ook wordt er gekeken naar de fysieke gesteldheid: of alles erop en eraan zit, of de ruggenwervels en heupjes in orde zijn. Ook wordt er geluisterd naar het hartje en de longen.

Hielprik

Met een hielprikje wordt je baby na een paar dagen gecontroleerd op zeldzame stofwisselingsziekten. Het is belangrijk om dit in een vroeg stadium te ontdekken en te behandelen, daarmee voorkom je handicaps en aandoeningen. Je krijgt een bewijs als alles in orde is.

Vaccinaties

Je baby is na de geboorte beschermd tegen infecties. Deze antistoffen heeft je kindje al tijdens de zwangerschap van jou gekregen. Maar deze stoffen nemen af en daarom krijgt je baby na een paar weken zijn eerste vaccinatie. Er volgen nog meer vaccinaties tegen ernstige ziektes in de loop van de eerste jaren.

Kwaaltjes bij je baby

Als je je baby hebt gekregen is het belangrijk dat je op de hoogte bent van een aantal veel voorkomende babykwaaltjes. Deze kwalen zijn over het algemeen niet ernstig maar het is handig als je weet welke verschijnselen er bij deze ongemakken horen en hoe je ze kunt behandelen!

Kinderziektes

Tegen de meeste kinderziektes is je kindje gelukkig ingeënt, daarnaast moet je er rekening mee houden dat je kind ziek kan worden van andere ziektes: denk aan waterpokken, roodvonk en de vijfde en zesde ziekte. Wat zijn deze kinderziektes en wanneer ga je naar de dokter?

Chiropractor voor baby

Soms is een bezoek aan een chiropractor nodig. Het kan zijn dat er bij de bevalling een disfunctie is opgetreden tussen wervelkolom en het zenuwstelsel waardoor je baby allerlei klachten heeft.

Fysiotherapie kinderen

Een fysiotherapeut observeert, onderzoekt en behandelt kinderen met motorische problemen. Bij een asymmetrische houding of voorkeurshouding die je kind heeft ontwikkeld of problemen bij het leren lopen, kan je doorverwezen worden naar een fysiotherapeut voor kinderen.

Zindelijk worden

Zindelijk worden is iets heel natuurlijks en moet je als ouder ook zo behandelen. Vroeger werden kinderen veel eerder op het potje gezet en waren vlug zindelijk. Jammer genoeg zijn er veel tips om je kind zindelijk te maken verloren gegaan.

Eerste hulp bij kinderen

Opgroeien gaat gepaard met vallen en opstaan, daarom is het handig om iets meer te weten over eerste hulp bij baby's en kinderen. Per jaar belanden 140.000 kinderen na een ongeval op de Spoedeisende Hulp. Kinderen van 0 tot 4 jaar lopen de meeste risico's met een val van de trap of vingerafknelling. Met een gifwijzer in huis weet je wat je moet doen als je kind iets verkeerds in zijn mond heeft gestopt.