Voordelen van borstvoeding

Carola Siksma-Ruiters oktober 12th, 2017

borstvoeding aanleggen babyBorstvoeding geven biedt veel voordelen en is de meest natuurlijke en complete voeding die er is. Je hebt het altijd bij de hand, het is altijd op de juiste temperatuur en het bevat belangrijke antistoffen die beschermen tegen virussen en ontstekingen. Onderzoek heeft aangetoond dat baby's die borstvoeding hebben gekregen later minder kans hebben op overgewicht. Hieronder zetten we alle voordelen van borstvoeding op een rijtje:

  1. Vanaf het moment dat je baby geboren is totdat je baby zes maanden oud is bevat borstvoeding alle benodigde voedingsstoffen. In de melk van de eerste dagen, colustrum genaamd, zitten direct al veel stoffen die je baby helpen beschermen tegen infecties en ziektes. Er schijnen naast deze levende antistoffen nog 150 andere stofjes in moedermelk te zitten die maar één doel hebben: je baby zo goed en gezond mogelijk te laten opgroeien.
  2. Baby's die met de borst zijn gevoed zijn minder vaak ziek dan baby's die met de fles zijn groot gebracht. Komen er allergieën in de familie voor, dan helpt borstvoeding bij het verminderen van de ontwikkeling van allergieën. Het zorgt ook voor een verminderd risico op allerlei ziektes zoals diabetes en obesitas bij kinderen en reumatische artritis, botontkalking en borstkanker bij vrouwen.
  3. Borstvoeding is goed voor de kaakontwikkeling van je baby. Fabrikanten van spenen voor zuigflessen proberen al jaren deze techniek te evenaren maar de zuigtechniek is toch anders. Borstvoeding geven zorgt bovendien voor een goede gebitsontwikkeling en bevordert de spraakontwikkeling.
  4. Als je borstvoeding geeft ben je veel sneller weer in conditie na de bevalling want de baarmoeder trekt zich sneller samen en doordat borstvoeding veel energie van je vraagt, ben je sneller weer op je oude gewicht.
  5. Waar je ook naar toe gaat en waar je ook bent, je hebt altijd voeding bij je op de juiste temperatuur.
  6. Door het huid-op-huid contact ontwikkel je een goede band met je baby, een huilende baby kun je aan de borst troosten.
  7. Borstvoeding is helemaal gratis en bespaart je veel geld, wel zo'n 350 tot een kleine 600 euro aan melkpoeder per jaar!