Tepelkloven

Carola Siksma-Ruiters oktober 12th, 2017

tepelklovenNatuurlijk zijn je tepels voor het geven van borstvoeding geschapen, maar er kunnen bij het geven van borstvoeding wel complicaties zijn. Tepelkloven of een blaren ontstaan bijna altijd doordat de baby niet goed is aangelegd. Zo ontstaat er wrijving en een wondje op de tepelhof of op de tepel zelf. Daarmee wordt het geven van borstvoeding een pijnlijke geschiedenis. Hoe voorkom je tepelkloven en wat kun je eraan doen als je het hebt?

Oorzaken van tepelkloven

Er zijn verschillende redenen waarom je last kunt krijgen van tepelkloven:

  • Door het niet goed aanleggen van de baby.
  • Door het gebruik van crèmes waardoor het tepelweefsel week wordt.
  • Zoogkompressen zijn niet voldoende verschoond.
  • Er is sprake van een te kort tongriempje van je baby.
  • Spruw.

Voorkomen en behandelen van tepelkloven

De plek van het wondje laat zien waar het niet goed gaat met voeden. Goed aanleggen en een andere voedingshouding kan helpen! Dit zijn de tips:

  1. Heb je een kloofje bij de grens van tepel en tepelhof, dan leg je de baby waarschijnlijk niet goed aan. De baby is in dat geval alleen op de tepel gaan zuigen. Laat de baby met zijn open mondje goed om de tepelhof happen als je aanlegt.
  2. Zit er een wondje onder de tepel? Dan kan het zijn dat je baby ook op zijn eigen onderlip zuigt. Het wondje is ontstaan door de wrijving. De baby moet zijn boven- en onderlipjes goed naar buiten krullen als hij drinkt.
  3. Zit de pijnlijke plek op het topje van je tepel? Dan wordt dit veroorzaakt door de wrijving van je tepel tegen het gehemelte van je kindje. Controleer of de tepel niet te veel naar boven wijst als je voedt, zit je bijvoorbeeld niet te veel onderuitgezakt?

Zie ook: hoe leg je goed aan
Zie ook: voedingshoudingen