Stuwing

Carola Siksma-Ruiters mei 26th, 2016

stuwingEen paar dagen na de geboorte komt de melkproductie goed op gang. Je borsten voelen zwaar en gespannen aan. Dit is een normaal verschijnsel maar het kan zijn dat de spanning blijft toenemen en pijnlijk wordt, dit heet stuwing. Glanzend rode, supergrote en pijnlijk gespannen borsten zijn dan het resultaat. Je kunt er zelfs koorts bij krijgen! Stuwing kan heel vervelend zijn en het is een flinke domper op de gelukkige kraamtijd...

Hoe ontstaat stuwing?

Bij het aanmaken van de melk is er ook sprake van een toename van bloedtoevoer. Komt er bij het voeden onvoldoende melk vrij dan kan het extra vocht door de druk van de klierweefsels niet goed doorstromen. Er is dus eerst sprake van vochtstuwing, daarna van melkstuwing.

Zo behandel je stuwing

  1. Laat je baby goed drinken, ook 's nachts, dit voorkomt stuwingsproblemen.
  2. Het happen van je baby kan moeilijk zijn omdat alles zo strak staat, het alleen happen van de tepel (en niet de tepelhof) is niet de bedoeling! Dat wordt een pijnlijke bedoeling en de toeschietreflex komt daarmee niet op gang.
  3. Masseer voor de voeding de tepelhof een beetje leeg, leg van te voren een warm kompres of washandje op de borst. Masseren doe je zo: leg duim en wijsvinger om de rand van de tepelhof en knijp duim en wijsvingers samen. Probeer dit ritmisch te doen, als de zuigbeweging van je baby.
  4. Is dit allemaal te pijnlijk, ga dan onder de warme douche, soms gaat je melk daarvan stromen, masseer je borsten een beetje mee.
  5. Je kunt naast borstvoeding ook je borsten leegkolven. Dit werkt alleen als je borsten al goed melk produceren.
  6. Na de voeding kun je koude kompressen op je borst leggen, denk aan een washandjes gevuld met ijsblokjes of koude kwark, zakjes doperwten uit de vriezer. Gebruik de zakjes nooit direct op de huid.
  7. Draag 's nachts een zachte beha.
  8. Vraag eventueel een pijnstiller aan je arts.