Stoppen met borstvoeding

Carola Siksma-Ruiters augustus 8th, 2016

stoppen met borstvoedingHoewel je lichaam er helemaal voor is gemaakt om je baby de borst te geven lukt de borstvoeding soms niet. 'Ik heb niet genoeg melk', 'mijn melk is te waterig', 'borstvoeding doet pijn' zijn veel gehoorde redenen om te stoppen. Stoppen met borstvoeding is natuurlijk jammer, zeker als je weet dat 98 procent van de vrouwen fysiek in staat is om melk te produceren.

Helaas is er de laatste decennia veel kennis verloren gegaan. Vroeger waren de gezinnen groter en zorgden oudere kinderen vaak voor hun babybroertje of zusje. En je leerde, naast de kraamhulp wel van je moeder, oma of tante wel hoe je borstvoeding moest geven. Door de opkomst van flesvoeding geven (makkelijk!) en het feit dat steeds meer vrouwen deelnamen aan het arbeidsproces werd borstvoeding een beetje een stiefkindje. Gelukkig is er weer een kentering, uit de peiling melkvoeding zuigelingen van TNO 2015 blijkt dat steeds meer vrouwen langer borstvoeding geven!

Goede voorlichting over borstvoeding vooraf helpt!

Het mislukken en stoppen met de borstvoeding komt vaak door onwetendheid of slechte voorlichting. Laat je daarom vooraf, dus tijdens de zwangerschap, goed informeren. Moeders die goed zijn voorgelicht doen het beter met borstvoeding en ze houden het ook langer vol! Trek ook aan de bel bij de verloskundige, kraamhulp of lactatiekundige als het niet lekker loopt met voeden. Denk daarbij aan pijn bij het aanleggen, voeden en klachten over stuwing.

Flesvoeding als alternatief

Het alternatief voor borstvoeding is flesvoeding. Daar kun je net zo’n intiem moment van maken als van borstvoeding en je partner kan ook eens een flesje geven. Er is veel keuze in flessen en spenen, het is een kwestie van uitproberen. De nieuwste flessystemen en spenen proberen het drinken aan de moederborst zo goed mogelijk te benaderen. Daarmee wordt ook de overgang van borst naar fles veel gemakkelijker. Belangrijk bij het kiezen van een fles en speen is dat je kindje rustig kan drinken en niet te veel lucht binnenkrijgt.

Als je wilt of moet stoppen, dan is afbouwen van borstvoeding wel belangrijk.