Pijnlijke tepels

Carola Siksma-Ruiters september 4th, 2016

pijnlijke tepelsTijdens en na de borstvoeding kun je last hebben van pijnlijke en gevoelige tepels. Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn:

Irritatie van tepels

Is er geen sprake van tepelkloven, maar zijn je tepels wel pijnlijk tijdens en na het voeden? Dan heb je misschien last van geïrriteerde tepels. Je tepels zien dan rood en doen pijn. Het kan zijn dat je reageert op een bepaalde crème, wasmiddel of wasverzachter. Misschien is de huid schraal geworden doordat je ze te veel hebt gewassen of stevig hebt voorbereid voordat de baby kwam.

Spruw

Spruw wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie (Candida). Je tepels voelen pijnlijk aan en zijn vaak rood en gezwollen. Je kunt ook last hebben van jeuk en een stekend gevoel door de borst. Meer lezen over spruw.

Tepeltraining

Of het nu wel of niet zin heeft om je tepels te 'trainen' voordat de baby geboren wordt, daarover zijn de meningen verdeeld. De adviezen variëren van het opbrengen tot vochtige crèmes tot een tepelmassage met een tandenborstel.... au! Borstvoedingsdeskundigen geven aan dat dit zinloos is, je borsten en tepels veranderen al door de zwangerschap.

Zo kun je pijnlijke tepels voorkomen

Probeer de huid voor de bevalling wat minder gevoelig te maken: denk aan afspoelen met koud water, iets ruwer afdrogen en af en toe je borsten masseren. Ook het af en toe uittrekken van de tepels met duim en wijsvinger helpt om ze wat rekbaarder en minder gevoelig te maken.

Zo verloopt de voeding wat aangenamer:

  1. Was je handen voor het voeden, zorg voor een goede hygiëne.
  2. Leg je baby zorgvuldig aan, laat de baby goed happen en breng baby's hoofdje naar je borst, niet omgekeerd.
  3. Bied de borst waar je het minst last van hebt het eerst aan, de grote zuigkracht van je hongerige baby zal anders pijn doen.
  4. Probeer te ontspannen bij het voeden.
  5. Zodra de baby is voldaan en haast niet meer slikt, stoppen met voeden. 'Ontkoppel' je baby door een vinger in de hoek van je baby's mond te stoppen.
  6. Voed regelmatig, daarmee voorkom je gespannen borsten en een te hongerige baby.
  7. Wissel af in voedingshoudingen, zo voorkom je dezelfde drukpunten op tepel en tepelhof.
  8. Een paar druppeltjes moedermelk op de tepel laten drogen werkt genezend.