Kolven

Pauline Oosterbaan oktober 12th, 2017

borstkolf medelaHet kolven van moedermelk geeft je als moeder veel vrijheid. Je kunt kolven om de borstvoeding goed op gang te brengen, als je een dag of avondje weg wilt gaan zonder de baby, als je door werk of anders gescheiden bent van je baby, of als je baby niet sterk genoeg is om zelf te drinken.

Beginnen met kolven

Allereerst moet je weten dat er een stimulans nodig is om moedermelk te produceren. Deze wordt gegeven door de zuigende baby. Hoe vaker je je baby aanlegt, hoe vaker je moedermelk aanmaakt.

Welke kolftechnieken zijn er?

Er zijn verschillende kolftechnieken. Ten eerste zijn er de gunstig geprijsde handborstkolven. De voordelen van de handkolf zijn dat ze overal gebruikt kunnen worden, batterijen of stroom zijn niet nodig. Door met de hand de hendel heen en weer te bewegen ontstaat een vacuüm waardoor er melk toestroomt. Het ritme bepaal je zelf. Sommige handborstkolven zijn te upgraden met een elektrische motor. Moet je vaker kolven dan is een elektrische borstkolf geschikter. Er zijn simpele borstkolven die een borst tegelijk kolft of geavanceerde kolfapparaten waarmee zelfs dubbel gekolfd kan worden, dus twee borsten tegelijk. Dit is handig omdat je dan niet hoeft te onthouden welke borst er ‘aan de beurt is’ en het bespaart tijd!

De perfecte borstkolf bestaat niet, maar de nieuwste types elektrische kolven komen wel heel dichtbij. Ze beschikken over verschillende standen voor het opwekken van de toeschietreflex. Ook zijn ze nagenoeg geruisloos. Er zijn borstkolven waarbij het kolfritme zelf te bepalen en in te stellen is. Voor het opvangen van melk zijn er tal van toebehoren zoals flesjes, bewaarzakjes tot en met speciale tassen en rugzakken waarin de borstkolf kan worden meegenomen naar werk of anders.

Welke borstkolf is geschikt?

  • Af en toe kolven -> handkolf volstaat
  • Een of twee keer per dag kolven? -> enkelzijdige handkolf of elektrische kolf
  • Twee of meer keer per dag kolven? -> dubbelzijdige elektrische kolf

Stel jezelf, voordat je een borstkolf aanschaft, eerst de volgende vragen:

  • Ga ik de borstkolf thuis gebruiken of ook op het werk? Dan is een kolf met speciale (koel)tas misschien een aanrader.
  • Heb je al artikelen van een bepaald merk in huis?
  • Komen er nog meer kinderen?
  • Is het bedoeld om de melkproductie op gang te brengen (beginfase) of is er al een goede melkproductie?

Wacht met het kopen van een borstkolf en kijk uit met tweedehands

Je kunt beter een kolf kopen na de geboorte van je kindje. Start eerst met geven van borstvoeding en kijk hoe het gaat. Gaat dat goed, dan komt het kolven aan de beurt.

Een kolf is bestemd voor persoonlijk gebruik. Dit betekent dat tweedehands borstkolven af te raden zijn. De levensduur van de motor is niet erg lang is en bij een tweedehands exemplaar weet de consument nooit hoe goed de motor nog werkt. En het is vaak onhygiënisch, alles dat via bloed overdraagbaar is, is dat ook via moedermelk!

De borstvoeding of het kolven lukt niet

Er zijn tal van instanties die moeders die borstvoeding geven, willen helpen en begeleiden zoals lactatiekundige praktijken en borstvoedingsorganisaties, dus geef de moed niet te snel op! Het is ook mogelijk om borstvoeding te combineren met kunstvoeding. Om terugloop van de borstvoeding te voorkomen is het te adviseren om geen kunstvoeding maar afgekolfde melk in een flesje te geven. En bedenk: een goede borstkolf lijkt duur, maar is altijd goedkoper dan kunstvoeding!

Moedermelk bewaren

Het is mogelijk om moedermelk te bewaren in steriele en goed afsluitbare zakjes of flesjes. Verse moedermelk kun je direct na het afkolven in een koelkast wel 5 dagen bewaren, inde vriezer zelfs 3 tot 6 maanden. Heb je de moedermelk opgewarmd dan moet je deze wel binnen één uur aan je baby geven. Ontdooide moedermelk kun je in de koelkast dan nog 24 uur bewaren. De afgekolfde moedermelk moet je snel, binnen 24 uur invriezen. Het is handig om een apart gedeelte van je vriezer speciaal in te richten voor de afgekolfde porties moedermelk. Als je op elk zakje of flesje een etiket plakt en daarop de kolfdatum zet weet je precies welke voorraad je het eerste moet opmaken.
Er is een nieuw uniek systeem in de markt, Milk Trays, waarmee je moedermelk in handige staafjes van elk 30 ml kunt invriezen. Na het invriezen kun je de staafjes heel gemakkelijk verwijderen uit de flexibele tray. Na het schoonmaken kun je deze vormpjes opnieuw gebruiken. Zo gaat er weinig moedermelk verloren! Een groot voordeel is verder dat de staafjes weinig ruimte in de vriezer innemen en in bevroren staat in een babyfles passen om ze daarna direct te kunnen ontdooien en verwarmen.

Op zoek naar meer deskundige informatie? Schrijf je dan gratis in voor de online Mama Masterclass! >>

3D-borstkolf-chicture

3D Borstkolf Chicture van Horigen

De 3D borstkolf Chicture van Horigen heeft siliconen borstschilden en tunnels die niet alleen door middel van vacuüm maar ook compressie moedermelk kolven. …
[]
Geen reacties
Ardo Calypso

ARDO - helpt je met de borstvoeding

Als je een baby krijgt verandert je leven compleet, je zult veel beslissingen moeten nemen, ook over borstvoeding. Besluit je borstvoeding te gaan …
[]
Geen reacties