Ingetrokken tepel

Carola Siksma-Ruiters oktober 12th, 2017

ingetrokken tepelNiet iedere vrouw wordt geboren met borsten die perfect geschikt zijn om borstvoeding te geven. Sommige vrouwen hebben last van een ingetrokken tepel. Tijdens de zwangerschap kan het zijn dat de tepels vlak blijven. Als je op het tepelhof drukt kan het zijn dat de tepel juist naar binnen trekt, dan is er sprake van een ingetrokken tepel.
Denk niet gelijk dat het met de borstvoeding niet zal lukken! Borstvoeding is heel vaak mogelijk en het is zeker de moeite waard om met wat oefeningen de tepels naar buiten proberen te krijgen.

Wat te doen aan een ingetrokken tepel

Controleer je tepels door tepelhof tussen duim en wijsvinger samen te knijpen, achter de tepel, dan moet de tepel naar voren komen. Is dat niet het geval dan kan er sprake zijn van een onderhuidse verkleving in het borstweefsel. Bespreek dit tijdens de zwangerschapscontrole.

Oefeningen bij ingetrokken tepels

Om toch borstvoeding te kunnen geven kun je het beste zo'n acht weken voor de bevalling beginnen met oefenen:

  1. Trek de tepel voorzichtig met duim en wijsvinger naar voren terwijl je met de andere hand je borst ondersteunt.
  2. Draag borstschelpen in je zwangerschapsbeha. Daarin zit een uitsparing waarin je tepel valt, door druk op het tepelhof komt de tepel als het goed is een beetje naar buiten.
  3. Er is ook een apparaatje in de handel: Niplette. Het is een doorzichtig tepelhoedje dat je op de tepel plaatst waarna er lucht uit het hoedje wordt gezogen, daarmee komt de tepel naar buiten. Je kunt Niplette in je BH dragen, maar het wordt afgeraden om dit in de laatste weken van de zwangerschap te doen, raadpleeg voor gebruik een arts.