Colostrum

Carola Siksma-Ruiters mei 26th, 2016

colostrum borstvoedingColostrum is de eerste voeding die je borsten produceren na de geboorte van je baby. Het is eigenlijk nog geen echte melk en de hoeveelheid is klein maar het heeft wel een heel bijzondere samenstelling. Colostrum ziet er dik en gelig uit. Er zitten geen vetten in, maar deze moedermelk zit wel bomvol eiwitten en antistoffen, wel 17 keer zo veel als gewone moedermelk! Deze antistoffen zorgen voor een beschermende werking voor jouw pasgeboren baby die immers buiten de baarmoeder en placenta, geen bescherming meer heeft. Ook zit Colostrum vol met vetoplosbare vitamines A en E.

Waarom is colustrum belangrijk?

Colostrum heeft een beschermende werking op de darmen van de baby, daardoor krijgen ziekteverwekkers geen kans om binnen te dringen. Ook maakt Colostrum het voor baby's gemakkelijker ontlasting te kunnen produceren. Deze ontlasting, meconium genaamd, is zwart van kleur en ziet er kleverig uit.

Misschien ben je bang dat je de eerste dagen onvoldoende melk geeft, maar realiseer je dat dit wel melk is van een heel hoge kwaliteit!

Van colustrum naar overgangsmelk

Na ongeveer een week zullen je borsten overgangsmelk produceren. Deze melk bevat minder eiwitten, maar meer vetten en melksuikers. Na twee weken bestaat de borstvoeding uit de moedermelk die je baby de rest van de borstvoedingsperiode krijgt.