Borstvoeding afbouwen

Carola Siksma-Ruiters oktober 12th, 2017

borstvoeding afbouwenEr komt een tijd dat je de borstvoeding wilt afbouwen en dat moment is voor elke moeder verschillend. Zodra een baby vaste voeding krijgt aangeboden, wordt zijn behoefte aan borstvoeding minder en zal je melkproductie dalen. Zo kun je de borstvoeding op een natuurlijke en geleidelijke manier afbouwen. Stop je te abrupt met het geven van borstvoeding dan loop je het risico op problemen zoals gespannen borsten, harde plekken en zelfs een borstontsteking.

Hoe bouw je borstvoeding af?

Het afbouwen van de borstvoeding is een beetje een kwestie van uitproberen en kijken hoe jij en je baby daarop reageert. Daarbij kan een afbouwschema heel handig zijn. Hieronder staat een afbouwschema voor het vervangen van vijf borstvoedingen in flesvoedingen.
Je start met in de eerste week een voeding te laten vervallen, gaat dit goed dan kun je de week erna een volgende voeding laten vervallen. Naarmate je meer voedingen afbouwt kan het afbouwen sneller verlopen. Zorg ervoor dat je geen twee voedingen na elkaar laat vervallen maar spreid deze, anders zit je straks met overvolle borsten door de aanhoudende melkproductie.

Afbouwschema borstvoeding

Week 1: borst - borst - borst - fles - borst
Week 2: borst - fles - borst - fles - borst
Week 3: borst - fles - fles - fles - borst
Week 4: borst - fles - fles - fles - fles
Week 5: fles - fles - fles - fles - fles

Je zult merken dat er na het stoppen, dat kan zelfs maanden later zijn, nog steeds wat melk of vocht uit je tepels komt. Dat is heel natuurlijk. Probeer dit niet te stimuleren want daarmee breng je de productie weer op gang. Blijf je steeds vocht verliezen, raadpleeg dan je arts.