Borstvoeding

Carola Siksma-Ruiters oktober 12th, 2017

BorstvoedingDenk je erover om je kindje straks borstvoeding te geven? Dat is een mooie instelling, maar niet altijd gemakkelijk dus kun je daar best wat hulp bij gebruiken! Daarom speciaal voor jou een heel dossier over borstvoeding met daarin niet alleen alle voordelen maar ook (eerlijk is eerlijk) de ongemakken. Het zal je zeker helpen om meer te begrijpen hoe borstvoeding werkt en een stuk zelfverzekerder maken!

Nieuwe feiten over borstvoeding en goed aanleggen

Hoe de borst precies werkt is enorm ingewikkeld. Daarom komen er steeds nieuwe feiten aan het licht. De nieuwste onderzoeken tonen bijvoorbeeld aan dat er, anders dan alle deskundigen dachten, geen grote hoeveelheden melk kunnen worden opgeslagen in de melkkanalen. Ook zitten er geen melkreservoirs in de borsten van borstvoeding gevende moeders. Dat betekent dat het goed aanleggen en een snelle toeschietreflex heel belangrijk is voor een goede melkstroom! Daarvoor hebben we veel tips en tricks verzameld. Om te weten hoeveel borst en bijvoeding je op een bepaald moment moet geven is er een handig schema.

Welke houding kies jij?

Natuurlijk is een goede houding van groot belang om comfortabel en daardoor op een goede manier borstvoeding te kunnen geven. Er zijn veel verschillende houdingen, zoals de Madonnahouding, de rugbyhouding en houdingen voor tweeling mama's. Welke borstvoedingshouding spreekt jou het meeste aan?

Vervelende problemen bij borstvoeding geven

Soms gaat het hartstikke goed met de borstvoeding, maar er kunnen ook vervelende problemen ontstaan, zoals stuwing, een verstopt melkkanaaltje, tepelkloven, pijnlijke tepels, ingetrokken tepel en een borstontsteking. We beschrijven de symptomen en hoe je het kunt behandelen.

Handig bij het voeden!

Kolven, borstvoedingskussen en handige flesjes en zakjes om moedermelk in te bewaren zijn maar enkele handige hulpmiddelen uit onze lijst. Plus tips hoe lang je moedermelk kunt bewaren en hoe je deze opwarmt.

Stoppen met borstvoeding

Op een gegeven moment is het zover: je wilt de borstvoeding echt gaan afbouwen, lees onze adviezen inclusief afbouwschema. En wat gebeurt er als je voortijdig moet stoppen met borstvoeding? Ook daar kun je vast wel een handje bij geholpen worden.

Volg ook onze gratis Mama Masterclasses 'Hulp bij het borstvoeden'.