Trends en tips voor de inrichting van de babykamer

Pauline Oosterbaan mei 12th, 2016

Eén van de leukste klusjes tijdens de zwangerschap is het inrichten van de babykamer! In plaats van een complete kinderkamer is het tegenwoordig meestal en een mix en match van oud (denk aan een ledikant of kast uit de familie of tweedehands) en nieuw. Bij de inrichting luidt het advies: begin bij de meubels, kies een kleur verf en behang en vul later pas de accessoires in. Een babykamer kiezen is heel persoonlijk, maar om je een beetje op weg te helpen zijn dit de laatste trends!

1. Scandinavische look  Scandinavische-look_babykamer

Laat je inspireren door Scandinavisch design die staat voor eenvoud, minimalisme, functionaliteit en vakmanschap. Bij een Scandinavische stijl is hout de belangrijkste materiaalsoort, in naturel of wit gelakt. De basis voor een Scandinavische inrichting zijn koele kleuren zoals grijs en natureltinten. Voor de accenten kies je uit mooie pastellen en pittige accenten: lichtroze bijvoorbeeld combineert mooi met framboos- of wijnrood en mintgroen matcht prima met andere groentinten. Voor een licht interieur voeg je meer roze, beige en blank hout toe, wil je liever een donkere inrichting kies dan voor donkere kleuren grijs en paars.

Tip: Scandinaviërs zijn kampioen in het ontwerpen van stoelen, zet een bijzondere stoel neer; gelijk een blikvanger in je kamertje!

Bron: Babykamer Stilt Coming Kids

2. Pastel met warme accenten pastel-look-jongenskamer

De inspiratie voor deze jongenskamer in pastel komt van Jolien Kadijk van de Kinderkamerstylist. Ze koos voor wanden in pastelkleuren zoals zand of zachtgrijs. Voor de accessoires (zoals fotolijsten, opbergmanden, vloerkleed) kies je mooie volle kleuren zoals azuurblauwe of warm grijze tinten. Kiezen voor donker houten meubelen voor een baby- of kinderkamer ligt niet voor de hand, maar in combinatie met pastel is het volgens Jolien juist een prachtig accent. Een opvallend vloerkleed maakt het geheel persoonlijk en stoerder. Als behang koos Jolien voor zandkleurige sterrenbehang van Bibelotte. Behang hiermee een of twee wanden en verf de overige wanden in een zachte kleur. Schilder deurposten en raamkozijnen in een fris witte of offwhite kleur.

Tip: Maak het kamertje af met een paar opvallende unieke kinderspullen zoals een houten babymobiel boven het bedje en bijvoorbeeld een oud verweerd stoeltje.

Bron: Kinderkamerstylist.nl

3. Industriële look industriele-look_babykamer

In plaats van dure houtsoorten voor babykamermeubelen kun je natuurlijk ook kiezen voor minder luxe materialen zoals spaanplaat of constructieplaten! Deze trend voor een industriële look heet ook wel 'underlayment' en zorgt voor een basic, stoere uitstraling. Het hout is minder duur en je kunt er veel van maken, denk aan een bankje, kubus, plankjes of een prikbord. Voor een iets verfijndere look kun je het houd wit of whitewash schilderen. Het gaat erom dat je de houtstructuur blijft zien.  Controleer wel goed of alles netjes is geschuurd en het hout nergens kan splijten of splinteren!  Of kies voor kant en klare meubeltjes in deze stijl. Als accessoires kun je kiezen voor stoere letters of cijfers op de muur, een (kunstleren) dierenvel op vloer, ijzeren mandjes of lampjes, maar ook een gecapitonneerd bankje of stoel staat er prima bij!

Tip: combineer deze look met ingetogen kleuren zoals wit, creme, grijs/blauw, zwart en combineer met pastellen of juist een pittige contrastkleur zoals kobaltblauw of geel.

Bron: Babykamer Cargo Stapelgoed by Coming kids

Meer inspiratie en trends van baby- en kinderkamers vind je op ons Pinterest account.