Babykamer kopen

Carola Siksma-Ruiters oktober 12th, 2017

coming-kids-babykamer-Cargo-hemelbed-babystufDe basisinrichting van een babykamer bestaat uit een wieg of ledikant, een commode en een kledingkast. Kies je meubels uit dezelfde serie, dan geeft dat je babykamer een rustige uitstraling. Maar het is tegenwoordig juist leuk om te mixen en matchen! Momenteel zien we trendy hoogglans wit maar ook meubelen van doorleefd hout. Hou rekening met een levertijd van tien tot twaalf weken!

Een veilig ledikant

Bij de aankoop van een babykamer staat veiligheid voorop. Een ledikant moet bijvoorbeeld voldoen aan diverse wettelijke normen. Zo mogen er geen giftige lakken zijn gebruikt, mag de spijlafstand niet te groot zijn (je kindje zou hier met zijn hoofdje vast kunnen komen te zitten) en zijn er eisen voor de matrashoogte. Tips voor veilig slapen >>

Een veilig ledikant heeft stevige verbindingen, is glad afgewerkt, splintervrij en heeft een verstelbare en ventilerende lattenbodem bestaande uit latten of gaatjes. Zo kun je de baby in de beginperiode lekker hoog leggen. Dat is ook beter voor je rug als je iedere keer je kindje in en uit het bedje haalt. Gaat je kindje zitten en staan, dan wordt het tijd om de bodem steeds een stukje lager te zetten. Kinderen klauteren op een gegeven moment uit hun bedje, soms met slaapzak en al! Daarom hebben sommige ledikantjes van babykamers verwijderbare spijltjes zodat een opening ontstaat waar je kind door heen kan kruipen. De ruimte tussen de spijltjes moet liggen tussen de 4,5 en 6 cm. Let hier goed op als je een tweedehands ledikant koopt!

Commode

Weet je wel hoeveel keer je je kindje op een commode wast, verschoont en aankleedt? Daarom is de juiste hoogte van een commode zo belangrijk evenals een ruimte onder de commode voor je voeten, zodat je met een goede houding kunt staan.

Een commode heeft een opstaande rand van minimaal 3 cm hoog aan de achterzijde en zijkanten. Geen opstaande rand aan achterzijde? Dan moet commode vlak tegen muur aan geplaatst worden. Zonder opstaande rand moet een aankleedkussen op het blad kunnen worden bevestigd.

Ook het bovenblad moet een bepaalde normen voldoen: minstens 38 cm diep en minstens 65 cm breed. Let erop dat alle randen en hoeken glad zijn afgewerkt. Heeft je commode wieltjes? Dan moet je er twee vast kunnen zetten.

Commode en ledikant nooit bij het raam

Zet een commode of ledikantje nooit bij het raam: als je kindje groter wordt, kunnen de meubels als opstapje dienen. Let ook op dat er geen snoeren los liggen naast het bedje, bijvoorbeeld van een lampje of de babyfoon. Ook een plekje bij de verwarming is niet handig: je baby krijgt het snel te warm of kan zich branden. Veilig slapen in de babykamer is een van de belangrijkste punten waar je op moet letten!

Kinderkamer kast

Met een kinderkamer kast is de baby- of kinderkamer compleet. Controleer bij het kopen of deze stabiel tegen de wand staat, voldoende planken heeft voor het opbergen van babykleding en kinderkleding en bij voorkeur een hanggedeelte waar je babykleding op hangertjes aan kan hangen. Tegenwoordig kun je kiezen uit veel soorten commodes en kasten. Sommige meubelstukken zijn ook na de babytijd te prima gebruiken als mooie kast of ladenkast elders in huis.

Babykamer kopen: meten is weten!

Meten is weten: voordat je meubels gaat uitzoeken moet je weten hoeveel ruimte je tot je beschikking hebt. Een ledikant heeft doorgaans dezelfde afmetingen maar je kunt veel ruimte winnen bij het kiezen van de juiste kast of commode.Denk bijvoorbeeld eens aan een commode met brede lades en veel opbergruimte. Dan heb je misschien geen kast meer nodig, maar alleen een klein hanggedeelte!

Van babykamer naar tienerkamer

Denk verder dan de babytijd; een babykamer is geen goedkope uitgave. Er zijn gelukkig steeds meer doorgroeimeubelen verkrijgbaar zodat je in een handomdraai van je babykamer een tienerkamer kunt maken. Van het ledikant maak je bijvoorbeeld later een peuterbed of eenpersoonsbed, van de commode later een bureau!

Meubels uitgekozen? Dan kun je op zoek naar sfeerelementen zoals een lamp, gordijnen, klamboe, behang en vloerbedekking!

Meer over een wieg kopen >>
Meer ideeën voor de inrichting van de babykamer >>
Meer over het effect van kleuren in de babykamer >>