Jongenskleding en meisjeskleding

Carola Siksma-Ruiters oktober 12th, 2017

kinderkleding babystuf 2Omdat er nu eenmaal jongetjes en meisjes geboren worden, is er kleding speciaal voor jongens en meisjes. Krijg je een baby jongetje dan kun je deze kleden in babybroekjes, babyshirts en babytruitjes. Bij een babymeisje kun je nog extra kiezen uit lieve babyjurkjes, babyleggings en babyrokjes. Tegenwoordig kun je kiezen uit enorm veel kleuren (soms afhankelijk van het modeseizoen) en bijzondere prints. De kleur roze en blauw raken nooit uit de mode en zijn vanwege hun pasteltinten geliefd voor boxpakjes, rompertjes, truitjes, jurkjes, broekjes en babysokjes.

Geschiedenis van jongenskleding en meisjeskleding

Vroeger hadden ouders niet zo veel keuze! Eeuwen geleden leken kinderen vooral op volwassenen en werden ze in volwassen kleding in een kindermaat gehuld waardoor de verhoudingen tussen hoofd en lichaam zoek leken. Vooral jongens waren gekleed in rokken of jurken en zagen er meisjesachtig uit (zie kinderportret Schieppeja o. Everdingen jongenskleding geschiedenis babystufvan achtjarige jongen, Stedelijk museum Alkmaar). Pas in de 16e eeuw komt hier verandering in: dan dragen oudere jongens net als volwassen mannen wambuizen en rijbroeken.

Het was destijds heel normaal om baby's in te bakeren; bedoeld om ledematen te ondersteunen en recht te laten groeien. Na de wikkeltijd werden baby's gehuld in lange jurkjes van linnen of katoen met ingebouwde lijfjes. Zodra kinderen konden lopen werden deze lange kleren ingeruild voor korte kleding. In het begin van de 19e eeuw droegen baby's lange jurkjes, hemdjes, mutsjes voor dag en nacht, onderrokken en nachthemdjes. Meestal werd voor de kleur wit gekozen omdat deze kleding gemakkelijk gewassen en gebleekt kon worden.
Een bekend kledingstuk uit de vorige eeuw is het matrozenpakje. In het midden van de vorige eeuw zien we dat kinderkleding verandert van kleur: van saaie bruine, grijzen en zwarten of alleen pastellen voor baby's naar fellere kleurstellingen.
Andere speciale kleding voor kinderen zijn een schooluniform (gebruikelijk in andere kinderkleding jaren 50 babystuflanden) en voor de doop een doopjurk en kleding voor de eerste communie.

Babykleertjes in blauw of roze?

Begin 20e eeuw was roze een kleur voor jongens is en blauw voor meisjes! Hoe komt dat? Roze is een rode tint, is de kleur van oorlogsgod Mars en het kindje Jezus wordt vaak in het roze afgebeeld en past daarmee beter bij jongens, terwijl de kleur blauw bij godin Venus en Maria hoort en dus beter past bij meisjes. In de praktijk werden deze pastelkleuren tot na de Tweede Wereldoorlog door elkaar gebruikt voor jongens- en meisjeskleding. Door het drukken van geboortekaartjes (die voor jongens vaker lichtblauw werden gedrukt en voor meisjes roze) en de publieke opinie werd roze meer en meer geaccepteerd als kleur voor meisjes en blauw voor jongens.

Unisex kleding

kinderkleding babystuf z8Unisex kleding betekent dat babykleding en kinderkleding door zowel jongens als meisjes kan worden gedragen omdat ze qua ontwerp en kleurstelling door beiden gedragen kunnen worden.

Meer over babykleding
Meer over babyslofjes
Meer over babyschoentjes