Babyschoentjes

Pauline Oosterbaan oktober 12th, 2017

Bobux-2-januari-2011webMaakt je baby vorderingen met het lopen dan kun je de babyslofjes inruilen voor leren babyschoentjes met een stevig zooltje. Kies je voor een sportieve sneaker, een lieve ballerina of stoere bootie? Hoe lief de modelletjes er ook uitzien, het is belangrijk dat ze zacht en comfortabel zitten en beschikken over een buigzame zool. Kijk uit met dikke zolen en strakke, hoge schoentjes. Over een te dikke zool struikelt je kind sneller en strakke, hoge babyschoentjes belemmeren je kindje bij het leren lopen omdat de voet niet goed kan worden afgewikkeld.

Materiaal van babyschoentjes

Kies altijd voor ademend materiaal, leer is het beste. In leren schoentjes krijgt je kindje geen zweetvoetjes en is er minimale kans op irritatie. Er zijn ook babyslofjes verkrijgbaar die gemaakt zijn van natuurlijk gelooid leer, zonder chroom en kleurstoffen en dus helemaal Eco.

Welke maat kiezen?

Bij een babyschoentje is de maat heel belangrijk. De maat van je baby’s voet bepaal je als je kindje met zijn platte voet op de grond staat. Meet met een liniaal de grootste afstand van de hiel tot de grote teen en tel hier 3 tot 4 milimeter bij op. Dan heeft je kindje nog voldoende ruimte om te groeien en zijn de schoenen niet te groot. Je baby’s voetjes groeien heel hard, wel één maat per drie maanden, controleer daarom regelmatig of er nog wat groeiruimte is!

Wanneer nieuwe kinderschoenen kopen en waar moet je op letten?

Kinderen beneden de vijf jaar kunnen niet altijd goed aanvoelen of hun schoenen te klein zijn, dus dat moet je zelf controleren. Te kleine schoenen kunnen leiden tot vergroeiingen. Of schoenen te klein zijn kun je als volgt controleren: haal de binnenzool uit het schoentje en zet daarop de voet van je kindje. Ook te klein geworden sokken zijn een signaal dat er nieuwe schoentjes nodig zijn.

De maat opnemen terwijl je baby zijn voetje wat opkrult waardoor je een te kleine maat koopt, is een veel gemaakte fout. Is het moeilijk om de voetjes staand op te meten, probeer het dan als je baby slaapt. Dan is je kindje namelijk helemaal ontspannen.
Ook het kopen van schoentjes op de groei wordt afgeraden. Deze kunnen namelijk veel te groot of te breed zijn waardoor je kind niet goed kan leren lopen. De juiste maatvoering luistert bij zulke kleine voetjes heel nauw.

Veterschoenen of klittenband kinderschoenen?

De kinderdagverblijf leidsters en juffen van de peuterspeelzalen zijn er blij mee: schoentjes met klittenband die gemakkelijk snel uit en aan gaan. Maar je kind kan ook in de gaten krijgen hoe dit klittenband werkt en daar zit je waarschijnlijk niet op te wachten… Ook kan het klittenband door het vele uit en aan doen vol gaan zitten met stof of zand en daardoor wat minder goed ‘plakken’.
Veterschoentjes zijn moeilijker uit te trekken door je kind, maar kosten wel wat meer tijd om aan te doen. Met veterschoentjes kun je de leest iets beter passend maken en dat kan weer handig zijn als je een kindje hebt met bijvoorbeeld hele smalle voetjes. Kijk wel uit of de veters niet te lang zijn omdat je kind daarover kan struikelen.

Maattabel babyschoentjes

Leeftijd Maat In mm (millimeter)
0-6 maanden 16 100
6-12 maanden 18 110
12-18 maanden 20 120

Maattabel kinderschoenen en sokken

Leeftijd Lengte kind Maat sokken en schoenen
1- 1,5 jaar 86 22-24
1,5- 2 jaar 92 22-24
2-3 jaar 98 25-27
3-4 jaar 104 25-27
4-5 jaar 110 28-30
5-6 jaar 116 28-30
6-7 jaar 122 31-33
7-8 jaar 128 31-33
8-9 jaar 134 34-36
9-10 jaar 140 34-36
10-11 jaar 146 34-36
11-12 jaar 152 37-39

Meer over babyslofjes
Bekijk babyslofjes

 

Op zoek naar meer deskundige informatie? Schrijf je dan gratis in voor de online Mama Masterclass!