Babykleding

Linda oktober 12th, 2017

babykleding babystuf z8Het allerbelangrijkste bij babykleding is het comfort. Dit betekent dat babykleding soepel en zacht moet zijn. Vooral tijdens de eerste periode wordt tussen de nacht- en dagkleding van newborn kleding haast geen verschil gemaakt. Zo voelt je baby zich, ook in zijn meest luxueuze setje, het prettigst en kan het comfortabel slapen.

Babykleding is geen overbodige luxe

Babykleding is geen overbodige luxe, het is belangrijk om baby's goed warm te houden. Via het hoofdje verliezen baby's veel warmte, daarom is een mutsje een must! De tijd van witte ondermode en beperkte modellen is voorbij. Inmiddels zijn er rompertjes zonder en met mouwtjes, lang of kort. Voor kleine meisjes zijn er zelfs body-rompertjes, luierbroekjes met ruches en bijpassende hemdjes. Kleine jongetjes kunnen aangekleed worden met fraai aansluitende boxershortjes met zachte tailleband en bijpassende hemdjes. Deze moeten natuurlijk lang genoeg zijn zodat je kind geen koude rug krijgt.

Let op kwaliteit van babykleding

Bij bovenkleding en ondermode is het verschil in kwaliteit volgens experts snel te zien: bij een mindere kwaliteit minder zwabbert een broekje bijvoorbeeld al snel om de billen. Goede mode sluit mooi aan en knelt benen, armen en hals niet af. Met andere woorden: het moet een goede pasvorm hebben. Hiervoor zorgen speciale breimachines en een juiste materiaalkeuze zoals katoen elastaan, een materiaal dat goed mee rekt.

Materiaal van babykleertjes

Wol en katoen zijn nog altijd prima keuzes voor babykleding; deze stoffen zijn ademend en vochtregulerend houden zich goed in de was. In warme periodes is katoen een goede optie, voor koude seizoenen leent wol of wolmengsels zich beter. Wol isoleert goed maar kan de huid ook irriteren. Babykleertjes kunnen ook worden gemaakt van andere materialen zoals linnen, viscose en zijde.

Kleuren: pastel of fel?

Veel babykleding is verkrijgbaar in pastelkleuren zoals roze, blauw, zacht geel of groen en daarnaast natuurlijk wit en ecru. Deze lichte kleurtjes passen prima bij baby's huidje en benadrukken de tederheid en kwetsbaarheid van kleine baby's.
Qua print is er veel veranderd: de geijkte beren en eendjes zijn vervangen door hippe uiltjes, vogels en vossen. Ook qua kleur kan er veel meer dan vroeger, als de kleuren maar helder zijn: denk aan oranje, fel blauw, frambozenrood en grasgroen. Al dan niet uitgevoerd met tekst- of fotoprints.

Fair trade kinderkleding

Steeds meer modemerken breiden hun aanbod uit met artikelen van ecologische materialen; een trend die vooral zichtbaar is in de baby- en kindermarkt. De eigenschappen van deze gebruikte stoffen zoals biologische katoen of bamboe, lenen zich namelijk prima voor baby’s tere babyhuidje: minimale kans op irritatie en allergie.
Voor het maken van fair trade kleding worden alleen milieuvriendelijke, biologische en duurzame materialen en stoffen gebruikt die op een verantwoorde manier zijn geteeld en geproduceerd.

Waar moet je op letten bij het kopen van babykleding

  • Elastieken onderdelen kunnen gaan knellen aan armen, benen, nek of middel. Ook ritsen, knopen en applicaties zijn een aandachtspunt: als je baby nog klein is dan ligt of slaapt je baby daar natuurlijk niet lekker op! Wordt je kind groter, dan kunnen deze er misschien afgetrokken worden met alle gevaren van dien.
  • Kijk uit voor koordjes, houd deze zo kort mogelijk of naai ze vast, maar nog beter is het om deze te verwijderen. Stoppertjes aan koordjes moeten verwijderd worden.
  • Controleer de afwerking: alle binnennaden moeten zacht en vlak zijn. Loszittende draadjes bij het hand- en voetengedeelte kunnen de vingertjes en teentjes afklemmen.
  • De meeste baby’s hebben een grote hekel aan truitjes die over hun hoofdje getrokken worden; een uitkomst zijn dan ook truitjes met een wijde hals en handige sluitingen, waarmee de kleding van voren of opzij geopend en gesloten kan worden.
  • Er zijn strenge afspraken gemaakt over het brandgevaar van baby- en nachtkleding en verkleedkleren waar fabrikanten zich aan dienen te houden. Dunne synthetische materialen zijn veel brandgevaarlijker dan bijvoorbeeld wol of katoen.
  • Ten slotte is de wasbaarheid belangrijk; je baby zal heus wel eens spugen of een lekkende luier krijgen!

Bekijk baby maattabel

Meer over jongenskleding en meisjeskleding
Meer over: welke babykleding moet ik kopen en hoe was ik babykleertjes?
Meer over babykleding online kopen