Verschil tussen wegwerpluiers en wasbare luiers

Carola Siksma-Ruiters oktober 12th, 2017

Kaatje Katoen wasbare luiersIedereen kent de voordelen van wegwerpluiers: gemakkelijk in gebruik en weg te gooien, overal te koop en keuze genoeg. Maar er is wel een kentering gaande. Baby’s met wegwerpluiers voelen steeds minder nattigheid en dat maakt ze minder snel zindelijk. Zo’n zeven maanden later dan kinderen met wasbare luiers, is berekend. Daarbij zijn baby’s met wegwerpluiers grote milieuvervuilers. Volgens TNO produceert een baby in de luierleeftijd 1500 kilo afval; per jaar 135 miljoen kilo! Milieudeskundigen spreken daarom over de ‘luierberg’.

Wil je een steentje bijdragen aan het milieu en geld besparen, dan is een wasbare luier misschien de oplossing. Niemand hoeft bij wasbare luiers meer te denken aan vieze vierkante luierdoeken in wastobbes, ouderwetse veiligheidsspelden, plastic broekjes en lekkende randjes. De nieuwe hedendaagse systemen zijn handig, doordacht en zien er hip en eigentijds uit. Ze zijn verkrijgbaar in zachte fleece, badstof of kunstvezel. Het vocht wordt opgevangen in aparte inleggers die tegenwoordig zo door het toilet kunnen worden gespoeld.

De wegwerpluier vergeleken met de wasbare luier

Milieu Centraal heeft de wasbare luier en wegwerpluier op vier punten vergeleken: watergebruik, lucht- en watervervuiling, broeikasgasseneffecten en landgebruik. Uit het door Milieu Centraal uitgebrachte rapport blijken wegwerpluiers en wasbare luiers op twee punten voor het milieu gelijk. Ze kosten flink wat water om te maken. Katoen, ook biologische, heeft veel water nodig om te groeien, maar dat gaat ook op voor het maken van papier uit hout en het maken van kunststof uit aardolie. Wasbare luiers kosten natuurlijk nog waswater. Om katoenen luiers te maken worden kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt. Bij de gevolgen voor het milieu is hierin ook niet echt een verschil te zien tussen wasbare luiers en wegwerpluiers. Een uitzondering zijn luiers van biologisch katoen met EKO keurmerk, daar komen geen chemische stoffen en kunstmest aan te pas.

Hoe anders ligt het met de broeikasgassen die luiers veroorzaken. Het gebruik van wegwerpluiers kost meer energie dan wasbare luiers. Het maken van een wegwerpluier kost anderhalf keer meer energie dan het steeds opnieuw in de wasmachine stoppen van een wasbare luier. Zonder gebruik van de droger scheelt dat zelfs 2,5 keer. De milieubelasting van wasbare luiers zijn zelf te beïnvloeden, wassen op 40 graden in plaats van 60 bespaart energie. Ook de droogwijze, wel of niet in de droogtrommel, scheelt veel energie. Ook maakt het uit of katoenen luiers door volgende kinderen worden gedragen, dan groeit de milieuwinst door. Voor het maken van wegwerpluiers is veel meer land nodig dan voor de teelt van grondstoffen van wasbare luiers. Het verschil is zeven keer zo groot.

Vergelijking kosten luiers

Bij wegwerpluiers zijn de kosten voor een gemiddelde luierperiode van 3,2 jaar minimum 770 euro en maximum 1770 euro. Bij wasbare luiers zijn de minimum kosten 815 euro en maximum 1345 euro. De kosten voor wasbare luiers kunnen in werkelijkheid lager uitpakken, omdat kinderen die deze luiers dragen vaak eerder zindelijk zijn dan na 3,2 jaar. Hieruit blijkt dat wasbare luiers goedkoper zijn dan wegwerpluiers.

‘Too posh for Pampers’

In Engeland wordt het gebruik van wasbare luiers veel meer gepromoot dan bij ons in Nederland. De overheid stimuleert het gebruik van katoenen luiers met als gevolg dat zo’n 20% in katoenen luiers luiert. Daar is ook gewoon hip om voor katoen te kiezen. In The Times verscheen zelfs een artikel met de kop: ‘Mothers becoming too posh for Pampers’. In Nederland ontbreekt deze steun van de overheid helaas nog, al zijn er gemeenten die subsidies geven op het gebruik van wasbare luiers.

Meer over luiers verschonen
Meer over luiers en aanbiedingen