Navelverzorging

Carola Siksma-Ruiters oktober 12th, 2017

navelverzorgingTijdens de zwangerschap heeft jouw baby alle voedingstoffen en zuurstof via de navelstreng gekregen. Zuurstofrijk bloed met voedingsstoffen gingen via de navelstreng van jou naar je baby en afvalstoffen werden weer afgevoerd. Als je baby is geboren wordt de navelstreng tussen twee klemmetjes doorgeknipt, daarna gaat de baby zelf ademhalen en drinken. De plaats van de navel is dus eigenlijk het litteken van de plek waar de navelstreng zat.

Meer lezen over de functie van de navelstreng

Navel schoonmaken

Na de geboorte zit er nog een stukje navelstreng met een klemmetje aan je baby's buik. Na ongeveer tien dagen valt het navelstompje er vanzelf af. Vroeger werd het naveltje bedekt met een steriel gaasje en daarna ging er nog een navelbandje omheen. Een navelbandje die je over het gaasje en om het buikje van je kindje vastzet, zorgt ervoor dat het gaasje op zijn plaats blijft zitten maar maakt de plek ook broeierig en dat is niet goed voor het helingsproces. De adviezen luiden nu als volgt:

Zorg dat je handen gewassen zijn voor en na de verzorging. Daarna minimaal een keer per dag of telkens wanneer de navelstreng bevuild is door urine of ontlasting de navelstreng schoonmaken met water en zeep en goed droogdeppen, ook na het babybadje. Verder moet je de navelstreng gewoon goed droog houden. Het is niet nodig om de navel extra te bedekken met een gaasje, maar kijk uit dat de navel niet door de luier wordt bedekt. Indien nodig en op advies van arts en kraamzorg kun je het navelgebied ontsmetten en werken met een gaasje en of een navelbandje.
Is het stompje goed verschrompeld dan mag het klemmetje worden verwijderd. Bij roodheid of een zwelling moet je contact opnemen met kraamzorg of arts.
Meer lezen over navelinfectie.

Navelbreuk

Als je een uitstulping ziet bij het navelgebied kan het zijn dat er sprake is van een navelbreuk. Dit is een zwakke plek of opening in de buikwand.