Luieruitslag

Carola Siksma-Ruiters oktober 12th, 2017

luieruitslag huidverzorging babyHeeft je baby geplast of gepoept dan kun je het beste de luier direct verschonen. Regelmatig verschonen is belangrijk want de huid van je baby komt steeds in aanraking met al die irriterende stoffen die in urine en ontlasting zitten zoals ammoniak. Bijna alle baby's krijgen vroeg of laat last van luieruitslag. Dan worden de billetjes van je baby rood en geïrriteerd. Als je hier niets aan doet, kan de huid gaan ontsteken.

Luieruitslag voorkomen

Je voorkomt luieruitslag door de billen na het verschonen in te smeren met vaseline of speciale billencrème, daarmee bescherm je de huid tegen irriterende stoffen van de ontlasting. Komen er toch wondjes, dan wordt aangeraden telkens na iedere verschoning zinkzalf te smeren op de billenstreek. Word het te erg, raadpleeg dan je arts of consultatiebureau, want het kan ook om een schimmelinfectie (spruw) gaan. Zij kunnen ook een speciale zalf voorschrijven.

Gevoelige huid?

Heeft je baby een heel gevoelige huid, pas dan op met geparfumeerde billendoekjes, deze kunnen zorgen voor extra irritatie. Wat ook goed werkt is je baby even zonder luier neer te leggen, dan kan de huid op een natuurlijke manier drogen.

Meer over luier verschonen
Meer over huidverzorging
Meer over soorten luiers