Luier verschonen

Carola Siksma-Ruiters oktober 12th, 2017

baby verzorgen stokke care

Ontlasting baby

De eerste ontlasting van je baby heet meconium. Deze is donkergroen of zwart van kleur en stroperig van vorm. Dit zijn de reststoffen van wat jouw baby voor de geboorte heeft ingeslikt. Als je een beetje vaseline op baby's billetjes smeert voorkom je dat het aan de billen gaat plakken en kun je gemakkelijker de luier verschonen. Daarna wordt de ontlasting zachter en lichter van kleur. Baby's die borstvoeding krijgen hebben bijna vloeibare ontlasting, de ontlasting van baby's die flesvoeding krijgen is steviger. Krijgt je kindje vaste voeding, dan verandert de kleur en substantie.

Plassen

In het begin heeft de urine een heel lichte kleur, maar wordt dieper geel naarmate deze meer geconcentreerd wordt. Kort na de geboorte kan je baby urinekristallen uitplassen, deze zijn oranje of rood van kleur en zijn goed in de witte luier te zien. Dit is geen bloed en het is niets om je zorgen over te maken. Het is verstandig om in de kraamtijd de luier te bewaren zodat de kraamhulp kan zien of je baby gepoept en geplast heeft, dit wordt in de kraamperiode zorgvuldig bijgehouden.

Hoe verschoon je een luier

Was je handen voor en na het verschonen van een vieze luier. Zorg dat schone luiers, schoonmaak- of billendoekjes of een vochtig washandje en zalf tegen luieruitslag binnen handbereik zijn.
Als je de luier openmaakt en je kind heeft gepoept, dan veeg je eerst de grootste resten ontlasting weg, til daarbij de beentjes van je baby goed op als deze op zijn rug ligt. Daarna maak je de billen schoon met een vochtig doekje. Veeg daarbij altijd van boven naar beneden. Met een volgend vochtig doekje reinig je de billenstreek opnieuw totdat de billen schoon zijn. Daarna smeer je de billen in met billenzalf of vaseline. Over het gebruik van babypoeder zijn de meningen verdeeld. Het helpt niet om luieruitslag te voorkomen en zou niet goed zijn als je baby het inademt, maar heeft wel een drogend effect. Daarna doe je je baby een schone luier om, zorg ervoor dat je nog een vinger tussen de luier en de buik van je baby kunt houden. Alle randjes van de luier moeten naar buiten wijzen, anders kan de luier doorlekken.

Verschil jongens en meisjes

De penis van een jongetje mag je alleen aan de buitenzijde schoonmaken. Laat de voorhuid van de penis met rust, deze kan nog vastzitten. Het loslaten gebeurt in de volgende maanden of pas na jaren. Als deze na een tijdje los komt kun je dit gebied wel wassen. Jongetjes hebben de neiging te plassen als de luier los komt, om dit te voorkomen kun je er een luier of washandje op leggen!
Bij meisjes is het zaak om de eerste weken niet tussen de schaamlippen schoon te maken. Daarna kun je de schaamstreek met een wattenbolletje met water van boven naar beneden schoonvegen. Het kan zijn dat kort na de geboorte een beetje bloed of afscheiding uit de vagina van je dochtertje komt. Dit heeft te maken met hormonale veranderingen en is volstrekt normaal.

Hoe vaak luiers verschonen

Pasgeboren baby's krijgen wel 10 keer per dag een schone luier, dit komt omdat je kindje veel drinkt. Hoe vaak een baby poept en plast verschilt per baby. Over het algemeen moet je een oudere baby ongeveer vier tot zes keer per dag verschonen. Naarmate je baby groter wordt, verschoon je op vaste momenten of als je baby een vieze luier heeft. Heeft je kindje luieruitslag, verschoon dan iets meer.

Help! Bloed in de luier

Dat is altijd even schrikken, probeer te kijken waar dit vandaan komt. Zoals hierboven is omschreven kan het zijn dat je dochtertje kort na de geboorte een paar druppels bloed verliest als gevolg van de hormonen. Andere redenen kunnen zijn: bloed in de ontlasting omdat je kind erge diarree heeft of juist te harde ontlasting waardoor er een scheurtje bij de anus is gekomen. Als er bloed in de urine zit kan je kind een urineweginfectie hebben. Maar het kan ook zijn dat als gevolg van luieruitslag een paar wondjes op de billen zijn gaan bloeden. Meld het in ieder geval bij je kraamhulp of het consultatiebureau.

Afleiden en bij de commode blijven!

Als je kind op de commode ligt, blijf er dan bij! Voor je het weet rolt je baby van de commode. Zorg ervoor dat ook je luieremmer binnen handbereik is. Ouder wordende baby's worden steeds beweeglijker, je kunt je baby dan afleiden met een speeltje of spiegeltje.