Huidverzorging baby

Carola Siksma-Ruiters oktober 12th, 2017

baby verzorgen cottonbabyHoe verzorg je de huid van je baby? Je baby's huid ziet er lekker vol en gezond uit maar pas op, baby's huidje is teer en het duurt jaren voordat de hoornlaag is volgroeid. Tot die tijd moet je baby's huidje goed beschermen.

Huidsmeer en verzorging van de huid

Als je baby wordt geboren, zie je op veel plaatsen nog huidsmeer. Dat is een dik laagje vet dat op het hele lichaam van je baby kan zitten, in vaktermen spreekt men van vernix caseosa. Vooral bij te vroeg geboren baby's is huidsmeer nog goed te zien. Huidsmeer is niet zomaar een wit goedje maar het heeft een aantal belangrijke functies.

  • Huidsmeer regelt de temperatuur van je baby. Vanaf de vijfde maand van de zwangerschap vormt je baby een laagje extra vet om zich heen zodat je kindje na de geboorte niet te snel afkoelt.
  • Huidsmeer zorgt er ook voor dat je baby gemakkelijker door het geboortekanaal gaat. Er wordt ook beweerd dat huidsmeer de baby zou beschermen tegen het vruchtwater, maar daar zijn de meningen over verdeeld. In dat geval zou huidsmeer al veel eerder moeten worden aangemaakt.
  • Huidsmeer beschermt je pasgeboren baby tegen infecties. Om deze reden laten verloskundige en arts het huidsmeer liever nog even zitten in plaats van alles direct schoon te vegen.

Als je later bevalt dan de uitgerekende datum dan is het meeste huidsmeer al in het vruchtwater opgelost en is de huid van je baby meestal aan de droge kant. Het kan zijn dat je baby's huidje daarna gaat vervellen, dit vervellen is met twee weken helemaal over.

Hoe bescherm je het tere babyhuidje van je baby?

De huid van je baby is nog niet helemaal ontwikkeld en kan zich daarom niet goed verdedigen tegen bacteriën, zon, wind en andere weersinvloeden. Pas als je kindje vier jaar oud is, is de hoornlaag volgroeid. Tot die tijd moet je de tere babyhuid goed verzorgen met baby verzorgingsproducten.

Huidproblemen bij baby's

Veel voorkomende huidaandoeningen bij baby's zijn uitdroging, luieruitslag, hormoonvlekjes, witte puntjes, berg en spruw. Diverse merken baby verzorgingsproducten kunnen je daarbij helpen. In opkomst zijn de producten die helemaal gemaakt zijn op basis van natuurlijke ingrediënten zoals Weleda, Naif, Earth Mama Angel Baby.

Droge huid of eczeem

Heeft jouw baby een droge huid: badder dan wat minder vaak, want niet alleen zeepsoorten, maar ook water kan je baby's huidje uitdrogen! Heeft je kindje een droge huid of eczeem dan is het belangrijk om de huid goed vet te houden met een speciale crème.