Baby in bad

Carola Siksma-Ruiters maart 7th, 2019

baby in badjeDe meeste kinderen vinden het heerlijk om in bad te gaan. Je kunt daarvoor een standaard babybadje gebruiken of een bademmer. Een badje werkt troostend en ontspannend voor je baby. Hoe doe je je baby in bad?

Bademmer of babybadje?

Een bademmer kan heel fijn zijn omdat je ziet dat je kindje zich helemaal kan ontspannen. In een bademmer blijft het water door het geringe wateroppervlak lang warm en de embryonale houding zorgt voor een geborgen gevoel. Deze zet je neer op een standaard of tafel en vul je met water met behulp van een maatverdeling. Maar niet iedereen vindt een bademmer even handig en kiest liever voor een standaard badje.

Zo doe je de baby in bad

Misschien vind je het badritueel een beetje eng in het begin, met al die handelingen die je moet verrichten en zo’n glibberig babylijfje. Maar als je alles van tevoren klaar zet, zul je zien dat je er snel handigheid in krijgt!

Stap 1: zet alles klaar voor het badritueel

baby in bademmer tummytubPlaats het bad op een standaard en leg washandje, zeep, handdoek of hydrofiel luiers voor het afdrogen binnen handbereik bij het badje. Met een badthermometer controleer je snel en eenvoudig de temperatuur van het water. Deze moet ongeveer 37 graden zijn. Op de commode leg je een schone luier, luierdoekje en kleertjes klaar. Zorg dat het lekker warm in de kamer is.

Stap 2: uitkleden van de baby en het water in

Nu kun je met het uitkleden van je baby beginnen. Daarna schuif je je hand onder het nekje van je baby en pak je de schoudertjes vast waarbij het hoofdje op de binnenkant van je pols en onderarm rust. De andere hand schuif je onder de billetjes en houd je het dijbeentje vast. Daarna laat je de baby in het water zakken. De hand bij het dijbeentje kun je nu loslaten en gebruiken voor het wassen. Bij een bademmer is het de eerste weken belangrijk dat ook de schoudertjes onder water zitten omdat je kindje snel afkoelt. Het hoofdje ondersteun je met twee handen of twee vingers.

Stap 3: kijk hoe je baby reageert

Vooraf inzepen is niet nodig en veel kinderen vinden het helemaal niet fijn, het is beter als je de baby eerst het warme water laat voelen. Huilt je baby in het water, leg dan eens een warm washandje op de borstkas en het buikje. Sommige baby’s voelen zich dan iets meer beschermd. Blijft je kindje nog steeds huilen, dan kan het helpen om in plaats van badschuim, badmelk of badolie te gebruiken, alleen laat olie na verloop van tijd wel vervelende kringen na in het plastic bad.

Stap 4: uit het water halen

Na het bad wikkel je de baby in een droge handdoek of badcape. Leg je baby op een aankleedkussen, droog je kindje goed af en let op alle huidplooien. Het hoofdje koelt het snelste af, dus begin daar het eerste mee. Daarna kun je de baby aankleden.

Droge huid, wat te doen?

Heeft je kindje een droge huid? Je baby hoeft niet elke dag in bad, daar droogt zijn huidje van uit. Eens in de twee, drie dagen is voldoende. Alleen badderen met water volstaat, eventueel kun je wat olie toevoegen. Ook shampoo is overbodig.

Laat je baby nooit alleen in bad!

Bedenk dat je nooit mag weglopen als je baby in bad ligt of zit. Zelfs in een klein laagje water kunnen kinderen verdrinken en dit gebeurt zonder dat je baby daarbij geluid maakt... dus laat de deurbel en telefoon maar even rinkelen. Hetzelfde geldt voor de commode, het komt wel eens voor dat een baby van een commode afrolt. Dus houd je baby ook op de commode altijd in de gaten.

Aandachtspunten voor de veiligheid:

  • Vul het bad altijd eerst met koud water, daarna pas met warm. Check na het meten altijd ook nog even met je elleboog voor de zekerheid.
  • Vanaf twee jaar kun je je kind pas leren dat blauw de koude kraan is, en rood de warme. Water uit de cv-installatie is behoorlijk warm. Voorkom brandwonden door de warmwaterinstallatie af te stellen tussen de 49 en 54 graden in plaats van 65 graden dan duurt het langer voordat het water te heet is.
  • De ideale temperatuur voor badwater is 37 graden. Beneden de 36 graden is er onderkoelingsgevaar, boven de 38 graden bestaat de kans op brandwonden. Een speciale badthermometer geeft de temperatuur het meest secuur aan. Kleurthermometers die verkleuren en daarmee aangeven dat de temperatuur goed is, zijn minder betrouwbaar.

Op zoek naar meer deskundige informatie? Schrijf je dan GRATIS in voor de online Mama Masterclass!

zoocchini

Zoocchini - coole dieren badcapes en ondergoed

In bad gaan wordt een feest met de leuke badcapes van Zoocchini. De badcapes hebben leuke dierenkoppen, poten waar de handen in passen …
[]
Geen reacties
lulujo

Lulujo hydrofiel - zacht, mooi en comfortabel!

Op zoek naar zachtheid voor je kindje? En naar mooie dessins? Lulujo heeft heerlijk zachte hydrofiele babydoeken voorzien van vrolijke printjes voor zowel …
[]
Geen reacties