Baby speelgoed kopen

Carola Siksma-Ruiters oktober 12th, 2017

dwell speelgoed babyWaarom is baby speelgoed belangrijk? In de eerste zes maanden is het goed voor de ontwikkeling van baby's dat ze hun zintuigen ontwikkelen en dat doen ze door ervaringen op te doen. Met kijken, voelen, ruiken en tasten kan je baby heel intensief bezig zijn! Je kunt je baby daarom het beste speelgoed aanbieden dat de zintuigen prikkelt.

Met je eigen gezicht en stem kun je heel goed met kleine baby’s spelen, daardoor leert je baby vertrouwde personen herkennen. Bedenk ook dat baby’s en kinderen speelgoed heel anders kunnen gebruiken dan waarvoor het is bedoeld. Blokken zijn niet alleen maar om te bouwen, maar ook om ze om te gooien, daar kan je kindje veel plezier aan beleven. Het gaat baby’s niet om ‘hoe hoog kan ik’, ‘hoe snel kan ik’ of ‘kan ik dit maken’, maar het gaat ze om het spelen. Door te spelen leren ze!

Speelgoed voor baby 0 tot 6 maanden

In de eerste maanden van zijn leven is alles nieuw voor je baby. Hij ziet, hoort en voelt de wereld om zich heen – al zijn zintuigen worden geprikkeld. Kies in deze fase voor speelgoed die hem daarbij helpen, zoals een kleurige mobiel. Of hang een spiegeltje, dat licht weerkaatst, op. Interessant om naar te kijken! Ook speelgoed met zacht geluid, zoals een muziekdoosje, is een aanrader. Hang het speeltje alleen niet te ver; een baby kan zijn ogen nog niet scherp stellen zoals wij en ziet maar tot zo’n 30 cm scherp.
Pasgeboren baby’s houden van contrasten. Als je een kleurig speeltje met een belletje erin vlakbij je baby heen en weer schudt, zal hij zijn hoofd draaien en ernaar kijken. Later zal hij naar zijn favoriete speeltje gaan slaan. Merk je dat je kindje probeert om iets te grijpen? Geef hem dan speelgoed die hem daartoe uitdagen, zoals een rammelaar, piepbeestje of knisperboekje.

Voelen: pluchen en stoffen beesten of doekjes.
Bewegen: enkelbelletje, activitycenter, speelkleed.
Luisteren: tikkende wekker, muziekdoosje, kinderliedjes en versjes, knisperboekje.
Kijken: onbreekbaar spiegeltje, mobiel, plaatjes op de muur, bromtol, wagenspanner.
Grijpen: grijpbare bal, badspeeltjes, eendje, schuim, babygym, speelkleed.
Slaan: ballenmolen, tuimelaar, rammelaar.
Sabbelen: fopspeen, bijtring.

Speelgoed voor baby 6, 8 tot 12 maanden

Een iets oudere baby zal zich eindeloos vermaken met een babygym en een activitycenter. Tussen de zes en twaalf maanden wordt de wereld van je kind steeds groter en wordt je kind steeds nieuwsgieriger. Hij gaat leren tijgeren, kruipen en zitten en trekt zich misschien al op. Een stapeltorentje van (stoffen) blokken of bekers is nu geweldig speelgoed. Nu zal hij ook proberen om een speeltje dat ver weg ligt, zelf te gaan halen. Een zachte bal met belletjes zal hij in deze fase helemaal geweldig vinden.

Kijken: spiegeltje, speelkleed, stoffen & kartonnen boekjes, wiebelaar, plaatjes kijken.
Luisteren: cd met korte stukjes muziek, rammelaar, trommel, tamboerijn, piepbeestje.
Babbelen: versjes, rijmpjes, telefoon.
Slaan: ballenmolen, muziekinstrumenten.
Graaien: zand, modder, water.
Aftasten: houten speelgoed zoals houten blokken en soorten stoffen in bijv. speelkleed, piramide met ringen.
Grijpen en reiken: grijpbare bal, transparante bal met iets erin dat beweegt, handvat auto, speelgoed dat rolt.
Bewegen: rammelaar, duikelaar, werppop, activitycenter, bal, ballon.
Gaatjes vullen: vormenstoof, pionnen in auto, stapelbekers, puzzel met 2 of 4 stukjes.
Ontdekken: speelkleed, papier, doosjes, lepels, pannen en deksels, zand en water.

Afgeraden speelgoed voor kinderen

Te klein speelgoed (zoals kralen en knikkers), scherp speelgoed, speelgoed met langwerpige uitstekende delen, dingen die moeilijk schoon zijn te maken, knuffelbeesten met lange haren, linten en touwtjes en speelgoed waarvan de inhoud vrij kan komen, zoals beesten die makkelijk kunnen worden opengepeuterd waardoor plastic balletjes of stukjes schuimrubber naar buiten komen. Voor kinderen van 1 en 2 jaar zijn scherpe dingen, mondfluitjes, zit- en rijspeelgoed waarmee je kind kan omvallen, af te raden.

Liever op de buik laten spelen

Het is niet goed om je baby te veel in eenzelfde houding (bijvoorbeeld in een wipstoeltje of autostoeltje) te zetten met alleen maar een speeltje in de hand. Baby’s spelen nog niet echt, maar verkennen alleen. Je ziet dat baby’s de speeltjes alleen maar naar de mond brengen om erop te sabbelen. Het is veel beter om je baby op de buik te leggen met maar een paar speeltjes binnen handbereik. Dit is beter voor de ontwikkeling van het spierenstelsel en de motoriek van je kindje. Ook zal je baby, doordat het meer van de omgeving ziet, zich zekerder voelen.

Meer over peuterspeelgoed en veiligheid speelgoed >>
Meer over houten speelgoed >>
Naar nieuwste speelgoed voor baby's >>