Baby ergonomie

Pauline Oosterbaan november 30th, 2017

Ergonomie van babyartikelen: wat is dat?

ergonomie-buiklig-trainer5Wat zijn de effecten van te lang en te vaak vastzitten in autostoeltjes? Van trillingen door het rijden met de kinderwagen over ‘stevige keitjes’? Wat zijn de nadelen van veel te kleine kinderwagenbakken? Wanneer past een bestekje goed in de handen van een kindje?
Zomaar een paar voorbeelden waarbij ergonomie van babyartikelen een grote rol speelt. De industrieel ontwerper houdt daar zoveel mogelijk rekening mee ten aanzien van gebruiksvriendelijkheid, het nut, de effectiviteit, het comfort en de veiligheid van het babyproduct.

Ontwerpen van babyartikelen

Bij de ontwikkeling van babyartikelen zijn niet één maar twee gebruikersgroepen betrokken: de baby en de ouders. Alleen kan een baby niet voor zichzelf opkomen en dus ook niet zeggen wat hij of zij van een babyproduct vindt. Een baby is kwetsbaar,  alles wat er met de baby gebeurt kan van invloed zijn op zijn of haar latere leven, ook al merk je dat in eerste instantie niet. Dit maakt het ontwerpen van babyproducten zoals een kinderwagen, autostoel of kinderstoel zo ingewikkeld.

Babyspullen kiezen, wie moet je geloven?

Omdat je baby niets kan zeggen, moet je als (aanstaande) moeder en vader kritisch kijken of een product wel zo gebruiksvriendelijk, nuttig, comfortabel en veilig is voor je kindje en jezelf. Dat is lastig, want het aanbod babyspullen is gigantisch. Daar zitten geweldige uitvindingen bij, maar je ziet af en toe ook babyartikelen langskomen waarvan ergonomen en deskundigen zich afvragen of deze wel zo gezond zijn voor de allerkleinsten.
Helaas kun je niet alleen afgaan op wat fabrikanten je vertellen.

Over het algemeen geven ze goede voorlichting maar die is altijd commercieel gekleurd. Ergonomen vinden dat bij het ontwerpen van nieuwe babyartikelen nog te veel rekening wordt gehouden met de wensen van ouders en niet met de baby zelf. Er wordt te weinig onderzocht of een baby er zich wel prettig bij voelt. Denk aan een te krappe kinderwagenbak of een autostoeltje waarin het kindje urenlang moet zitten en zich nauwelijks kan bewegen.

Wij van BabyStuf proberen ouders te helpen bij het kiezen van verantwoorde en functionele babyproducten en zetten daar ook kritische kanttekeningen bij die je in dit kenniscentrum kunt lezen.